Actualitzat 15-06-2020
Coronavirus SARS-Cov-2

El 31 de desembre de 2019, les autoritats sanitàries xineses van informar l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre un grup de 27 casos de pneumònia d’etiologia desconeguda, que incloïa set casos greus, relacionats en l’exposició comuna a un mercat majorista de peix a la ciutat de Wuhan, província de Hubei a la Xina.

El 7 de gener de 2020 es va identificar com a agent causant del brot un nou tipus de virus de la família Coronaviridae, denominat com a SARS-Cov-2.

Transmisió

 • La forma d’adquirir la infecció no es coneix de manera precisa. Per analogia amb altres infeccions causades per virus similars, sembla que la transmissió es produiria a través del contacte amb animals infectats o per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca.

Símptomes

 • Els símptomes més comuns inclouen febre, dificultat per respirar, tos o malestar general. En els casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, insuficiència renal i altres complicacions. Els casos més greus, generalment succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d’immunitat.

Tractament

 • Actualment no hi ha cap tractament específic per al nou coronavirus, encara que hi ha molts tractaments per controlar els seus símptomes, per la qual cosa l’assistència sanitària pot millorar-ne el pronòstic.

Prevenció

 • Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen dur a terme:
  • una higiene de mans freqüent (rentat amb aigua i sabó o solucions alcohòliques), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
  • evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts
  • mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda
  • tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
  • evitar compartir menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors,..) i altres objectes sense netejar-los degudament.
  • No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a Espanya, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.

Material divulgatiu sobre el coronavirus SARS-CoV-2 (Canal Salut)

 

Enllaços d’interès

 

Protocol d’actuació per a professionals sanitaris
Info via Canal Salut

 • El Departament de Salut finança un projecte de recerca per fer un estudi de persones infectades per SARS-CoV-2 per identificar biomarcadors de pronòstic de la malaltia COVID-19.
  El projecte concedit a l’IISPV està liderat per l’investigador Dr. Francesc Vidal del Grup Infecció i Immunitat (INIM) – URV – HJ23.
Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.