Comissió d'Infermeria Integrativa

Descripció

Per què volem  donar veu al col·lectiu d’Infermeres i Infermers que treballen des d’una visió integral i holística amb Teràpies Naturals,  amb evidencia científica i seguint les recomanacions de la OMS , integrant poc a poc els cuidatges naturals amb la resta d’intervencions Infermeres.

Segons un estudi realitzat el 2008 per l’observatori de teràpies naturals el 95’4% de la població coneix alguna terapia natural i el 23’6% les ha utilitzat algun cop . Son unes dades a l’alça  , on les Infermeres em d’estar formades i ser-ne competents , per poder donar resposta a les demandes de les persones que cuidem.

La medicina Alternativa i Complementària ( CAM) engloba un grup ampli i divers de recursos curatius: teràpies, tècniques, pràctiques, procediments ,intervencions, filosofies, sistemes de salut , creences i productes. En aquest gran grup , coexisteixen diferents modalitats , classificades en categories , amb una gran varietat de definicions i termes , sent el terme de Teràpies Complementàries ( TC) un dels mes utilitzats en l’actualitat. Com a aspectes generals comparteixen una visió holística de l’ésser humà en la recerca d’un equilibri físic , energètic, emocional i espiritual. Mantenen especial èmfasi en la relació terapèutica , buscant les intervencions menys agressives i potenciant les capacitats innates de la persona, fomentant l’ús d’estils de vida saludables i la seva participació activa en el procés salut-malaltia. En els últims anys , l’ús de la TC als països occidentals han experimentat un creixement exponencial i una gran popularitat. A Europa , s’estima que mes de 430 milions d’europeus les utilitza. Els estudis recents coincideixen en els seus resultats  mostrant que existeix una similitud respecte  l’ús i al creixement de les mateixes als països occidentals.

A principis de la passada dècada , sorgeix un nou model de salut , anomenat Medicina Integrativa ( MI) . Es caracteritza per la combinació de la medicina convencional i la medicina complementària i pel treball en equip dels diferents professionals de la salut.

En aquest nou paradigma de salut, la infermera integrativa treballa amb els diferents professionals de la salut , que de forma conjunta i tenint en compte l’opció de la pròpia persona , valoren quin és el tractament més adequat per cada situació.. La infermera integrativa comparteix amb la MI , la recerca dels mètodes menys agressius , menys invasius i menys tòxics per la recuperació i/o manteniment de la salut. Estableix èmfasi en  la implicaciò activa de la persona en el seu procés i treballen junts des del respecte

La Infermera integrativa es basa en els següents principis:

 • Les persones formen part d’un sistema complert i son inseparables del seu entorn.
 • La naturalesa te propietats curatives i restauradores que contribueixen a la salut i el benestar.
 • La importància de la relaciò terapèutica centrada en la persona .
 • Utilitza les diferents modalitats terapèutiques basades en l’evidència per afavorir el procés de curació.
 1. Desenvolupar la Infermeria Integrativa i fer-la visible.
 2. Recollir l’evidència científica actual d’aquestes teràpies.
 3. Registre de professionals experts en la matèria i crear una acreditació d’aquests.
 4. Dinamitzar i donar suport a la recerca en aquest àmbit.
 5. Formació.
 6. Conèixer l’ús  d’aquestes teràpies, com a rol autònom de la Infermeria ,  en els nostres centres sanitaris.

Membres

Gemma Martinez Santiago

Noticies

En aquest moment no hi ha notícies disponibles

Contacte

Contacta amb aquesta comissió

Fes click i omple el formulari per contactar!

 • Aquest camp només és per validació i no s’ha de modificar.

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.