– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

Curs d’atenció integrada a la cronicitat i les necessitats d’alta complexitat

Data d'inici:

27 maig, 2024

Horari

De 9.30 a 14.30 hores.

Durada

30  hores /presencials

Dates

Tarragona, 27/29/31 de maig i 3/5/7 de juny de 2024

Introducció

L’atenció a les persones amb malaltia crònica i els factors de risc de patir-les van ser el desencadenant de la revisió dels processos relacionats amb la cronicitat i la complexitat sanitària i social, generant línies estratègiques que orientaven cap a on es podien produir els canvis que estem vivint intensament en l’actualitat.

La complexitat de les persones amb malalties cròniques, des del punt de vista dels propis protagonistes, té a veure amb la pèrdua de funcionalitat i l’espiral de contactes amb els serveis de salut, fragmentats i descoordinats, on pacients i familiars no saben què fer i se senten desbordats pel laberint de persones, entorns i intervencions, als quals cal afegir la presència de determinants socioeconòmics que multipliquen aquesta percepció de complexitat.

Un model d’atenció a on s’aborden de forma integral i integrada les situacions de complexitat, dependència i fragilitat, dona resposta a les necessitats de la població, assegurant la continuïtat de cures entre els diferents nivells assistencials, defensant els valors i les preferències de la persona quan ha de ser atesa en qualsevol dispositiu del sistema d’atenció.

El procés col·laboratiu, el qual valora, planifica, aplica, coordina, monitoritza i avalua les opcions i serveis necessaris per satisfer les necessitats de salut d’una persona, articula la comunicació i recursos disponibles per promoure resultats de qualitat i cost-efectius.

Objectius

Realitzar un abordatge integral i integrat en les situacions de complexitat, dependència i fragilitat, basats en el Model d’atenció per a les persones fràgils, amb cronicitat complexa (PCC) o avançada (MACA). Donant resposta a les necessitats de la població, assegurant la continuïtat de cures entre els diferents nivells assistencials, defensant els valors i les preferències de la persona quan ha de ser atesa en qualsevol dispositiu del sistema d’atenció.

Objectius específics

– Donar a conèixer el nou model d’atenció a la cronicitat i el canvi de paradigma.
– Presentar les eines i escales de valoració per identificar els pacients en situació de fragilitat i de complexitat.
– Reconèixer el paper de la infermera dins del procés assistencial del pacient.
– Aprofundir en la identificació i les necessitats d’atenció en els pacients crònics complexes (PCC) i amb malaltia crònica avançada (MACA).
– Adquirir coneixements per a una correcta elaboració del Pla d’Intervenció Individualitzat Compartit (PIIC) i el Pla de Decisions Anticipades (PDA).
– Donar a conèixer les competències necessàries a l’àmbit de l’Atenció Primària per a la prevenció i actuació en l’atenció específica de la Insuficiència Cardíaca, Malaltia Renal Crònica, Patologia Hepàtica, Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica i alteracions cognitives.
– Adquirir coneixements sobre la realització i valoració de l’espirometria.
– Diferenciar els diferents dispositius d’inhalació i demostrar la tècnica correcta de cadascun d’ells.
– Reconèixer les exacerbacions. Conèixer l’actuació a seguir i els criteris de derivació.
– Actualitzar els coneixements en demències. Identificar símptomes inicials.
– Millorar en el seguiment de la malaltia crònica avançada.
– Dur a terme una valoració multidimensional als pacients en situació final de vida.

Programa

Metodología

– Combinació de part teòrica amb diferents situacions clíniques
– Aprenentatge basat en casos
– Role-Playing (pacient, cuidador i professional de la salut)

Contingut

1- Terminologia de cronicitat, complexitat i fragilitat. Model d’atenció integrada: antecedents, definicions i característiques.
2- Bases conceptuals del model d’atenció per a les persones fràgils, PCC i MACA.
Diagnòstic situacional: valoració geriàtrica integral i escales clíniques de fragilitat. Interpretació i elaboració del PIIC i del PDA.
3- Maneig i abordatge de les principals patologies cròniques. Signes i símptomes d’alarma de descompensació. Tractament no farmacològic i farmacològic. ICC, Insuficiència Hepàtica i MRC.
4- Aprofundir en el maneig de l’MPOC. Adquirir habilitats en la tècnica correcta dels diferents dispositius inhaladors (fonaments de la teràpia inhalada, avantatges i inconvenients, dispositius d’inhalació disponibles i tècnica d’inhalació).
5- El deteriorament cognitiu i les seves característiques. Tipus DDP i diagnòstic etiològic diferencial. Estadis. Valoració segons la fase evolutiva. Abordatge no farmacològic i farmacològic dels trastorns cognitius i dels símptomes psicològics i conductuals associats.
6- Valoració multidimensional als pacients en situació final de vida. Maneig de la via subcutània. Conceptes bàsics del Model assistencial de prestació de l’ajuda a morir de l’eutanàsia (PRAM).

Docents

Grup de Treball de Gestores de Casos de l’AIFiCC:

Gemma Sáez Rubio. Infermera Gestora de Casos CAP LA Marina, Institut Català de la Salut.

M. Pilar Sancho Campos. Infermera AFiC, Gestora de casos a la UTACC Baix Llobregat Centre. EAP Sant Ildefons (Cornellà de Llobregat)

Cristina Rodríguez Jiménez. Infermera d’Atenció Primària i gestora de casos . EAP Torreforta La Granja, Tarragona.

Gemma Capdevila Fogués. Infermera Familiar i Comunitària. CAP Dr. Carles Ribas, Barcelona.

Maite López Luque. Infermera Familiar i Comunitària. Unitat Territorial d’Atenció a la Cronicitat UTAC Barcelona. Cap Roquetes. Atenció Primària de Barcelona Ciutat com a Gestora de Casos.

Acreditació

Sol·licitada  al  Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CCFCPS)

Dirigit a...

Infermeres i Infermers.

Observacions preus

L’ import corresponent a col·legiats  de CODITA té un 30% de subvenció.

Els col·legiats aturats,  un 50% de  subvenció,  fins un màxim de 20% d’inscripcions en la  totalitat d’alumnes.

Seran acceptades i confirmades per rigorós ordre d’inscripció.

Inscripció

Curs d’atenció integrada a la cronicitat i les necessitats d’alta complexitat

+ Informació

Modalitat

Presencial

Lloc

Tarragona

Com arribar?

Nº d’assistents

---

Preu col·legiats

163,00€

Preu no col·legiats

233,00€

Preu col·legiats aturats

116,00€

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.