Entrevista a les llevadores Montserrat Moliné Montagut i Cristina Clua Ferré. El part a l’aigua.

Trobem parts a l’aigua referenciats a l’antiga Roma, Egipte i Grècia, però no es fins l’any 1805 on oficialment s’utilitza l’aigua en un part complicat per a poder alleujar el dolor i on al ficar a la dona dins de l’aigua no hi ha manera de poder finalitzar el part de la manera tradicional.
Ja més a l’actualitat, sobre els anys 60, a l’antiga Rússia, es comencen a estudiar els nadons nascuts a l’aigua sense veure-hi cap contraindicació i als anys 80, Michel Odent comença a fer estudis on descriu que la utilització de l’aigua aporta una millora en la velocitat de dilatació i un alleujament considerable del dolor en el moment del part.

1- Que té de beneficiós per la mare i nadó el part a l’aigua?
El part a l’aigua ofereix beneficis que afavoreixen un part fisiològic normal.
Quant a la mare, i degut a la flotabilitat, la dona pot adoptar diferents posicions que l’ajudaran a millorar la sensació d’incomoditat que produeixen les contraccions. A la vegada, hi ha un augment de la relaxació materna que afavorirà la secreció endògena d’oxitocina, afavorint així unes contraccions més efectives que milloraran i acceleraran la dilatació, i per tant ,ajudaran a disminuir l’intervencionisme durant un treball de part normal (amniotomies, utilització d’oxitocina sintètica, instrumentació a l’expulsiu…).

Pel que fa al nen, podríem dir que el trànsit de la vida intrauterina a extrauterina, es més respectuós ja que el medi amb el que neix és el mateix en el que ha viscut durant l’embaràs i l’adaptació del nadó es fa més suaument. Al disminuir també l’intervencionisme, es pot observar una millora amb els resultats perinatals.
En general podríem dir que el grau de satisfacció materna en un part a l’aigua augmenta considerablement en relació a un part fisiològic fora de l’aigua.

2- Saps quants hospitals de la província de Tarragona permeten el part a l’aigua?
Actualment i de manera oficial no ens consta que hi hagi cap més hospital de Tarragona on es realitzin parts a l’aigua. Tenen banyera inflable als hospitals del Vendrell i de Valls i una banyera instal·lada al hospital de Reus. Es una llàstima que encara avui en dia ens haguem de trobar amb material infrautilitzat a les nostres instal·lacions de sales de parts.

A l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta es fan parts a l’aigua des de l’any 2010, any en que aprofitant una reforma de la sala de parts es va instal·lar una banyera en un box destinat a l’atenció al part natural.

Sense dubtar, vam crear un protocol i vam apostar des del primer moment en utilitzar-la per a la dilatació i l’expulsiu del part, creant així un precedent a l’oferir més alternatives d’elecció a la dona al moment del part.

3- Es fa també a casa? Com? Que requereix per fer-se (material, etc…)
Desconeixem aquesta resposta. Hauries de contrastar-ho amb una llevadora autònoma que faci parts a casa

4- Hi ha un perfil de dones que aposten per aquest tipus de part, o es indistint? Vull dir si són principalment joves d’aquí o de fora…
Les dones que aposten per aquest tipus de part, són dones que prèviament havien estat preparant-se o que tenen molt clara la opció de part natural però tot i així ,a vegades hi ha dones que tenen una evolució ràpida del part on no dona temps a posar analgèsia i se’ls ofereix aquesta opció entre altres per poder donar-los comoditat.

La edat, el lloc de procedència i / o la paritat, actualment ja s’ha equiparat i no es pot considerar un factor predictor. De manera objectiva, podem certificar que les dones que han tingut un part a l’aigua solen repetir l’experiència però que hi ha ocasions que tot i que la idea de provar un part a l’aigua els és atractiva, a mesura que avança el treball de part, sol·liciten altres tipus d’analgèsia mèdica.

5- Saps quants naixements a l’aigua hi ha actualment a la província de Tarragona? Catalunya? Espanya?
Un part a l’aigua necessita molta dedicació i suport a la dona, a vegades és difícil d’oferir a les maternitats on no es poden oferir cures de la pacient “un a un” degut a la càrrega assistencial.

Els parts a l’aigua, al nostre centre, potser degut a aquest motiu, des de l’inici de la instauració del protocol han anat en disminució, notant el major descens 2020- 21-22 degut a les restriccions per COVID. Des de llavors i degut al nou impuls que s’ha donat a la formació, es torna a observar una confiança amb els professionals i s’ha tornat a impulsar de nou des de l’Atenció Primària notant que la seva demanda torna a anar en augment.

Podem també tenir en compte que des de l’inici del part a l’aigua l’any 2010, els parts, en general han anat en descens a totes les províncies de Catalunya i al nostre centre ha passat el mateix que a les restes de maternitats, per tant, a proporció es notable aquest descens també del part a l’aigua.

L’any 2023 es van realitzar 17 parts a l’aigua, però no obstant, s’ha utilitzat també la banyera per calmar pròdroms que no iniciaven part, per dilatacions que posteriorment han acabat amb part fora de l’aigua o dones que han hagut de sortir per situacions que no permetien finalitzar el part a l’aigua.

6- S’han incrementat aquests tipus de naixements? Sabries dir-me en quin percentatge?
No han augmentat pel que hem nombrat anteriorment però a nivell de xifres, podem parlar de:
2% del total de parts si comptabilitzem tots els parts de l’hospital
5 % si comptabilitzem el total sols de parts eutòcics

7- Hi ha casos en que és contraproduent aquest tipus de naixement?
L’hospital te un protocol actualitzat on s’especifiquen els criteris d’inclusió i exclusió del part a l’aigua. Aquests criteris es tenen en consideració ja a l’hora d’informar a la dona des de l’atenció primària.

8- Des de quan es fan naixements a l’aigua?( primer a cases i després a hospitals?)
Al nostre hospital es fan parts a l’aigua des de l’any 2010 (crec que això esta contestat en altres preguntes)

9- S’informa a futures mares que poden fer aquest tipus de part? Com? Des d’on?
El servei ASSIR consta de llevadores actualitzades amb els protocols de part a l’aigua que saben com i quan han d’assessorar un part a l’aigua així , també els parlen del part a l’aigua a les seves sessions d’educació maternal.
També s’informa des de l’Hospital amb la visita guiada que se’ls programa sobre les últimes setmanes d’embaràs.

10- Aquest tipus de part es incompatible amb epidural?
Si, si la dona desitja posar-se algun tipus d’anestèsia com l’epidural, ha de sortir de l’aigua.
Si que seria compatible, però ,amb l’aplicació d’analgèsia gasosa com l’Òxid Nitrós, una opció viable de la qual es disposa a l’hospital.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.