Lletres i paraules: cura infermera

La diada Sant Jordi és sempre una bona oportunitat per reivindicar les lletres infermeres. “Escriure i llegir sobre Infermeria i Infermeres és una assignatura pendent” –explica la Dra. Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC)– “Quelcom imprescindible per al desenvolupament de la nostra professió i la qualitat de la nostra cura”.

La jornada d’avui marca també el final de la ‘Setmana pel català’, iniciativa impulsada per la Plataforma per la Llengua amb l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar sobre l’ús de la llengua i el d’estimular el compromís personal i col·lectiu amb el català. Un compromís que el CCIIC i els col·legis d’infermeres COIB, COIG, COILL i CODITA, amb el programa ‘El català d’acollida en l’entorn salut’, una formació en línia tutoritzada i gratuïta per a totes les col·legiades, amb una durada de 15 hores.

El programa està orientat a facilitar l’accés al català de les infermeres i infermers vinguts d’arreu, amb la voluntat de preservar-la i, sobretot, garantir el dret de la ciutadania a ser atesa en la seva llengua materna. “L’atenció en salut”, matisa Jodar, “és més que el diagnòstic, el tractament i el remei. Tenir cura de les persones implica l’escolta activa, la comprensió de la seva realitat sociocultural i la presa de decisions compartides. I per complir amb tot això, cal comunicar-se”.

Així doncs, ‘El català d’acollida en l’entorn salut’ –formació tutoritzada i gratuïta per a totes les col·legiades amb una durada de 15 hores– es planteja com un primer contacte amb el català perquè les infermeres que venen a exercir o cursar l’especialitat (IIR) a Catalunya i que no són coneixedores de la llengua catalana, hi facin una primera aproximació contextualitzada en el camp de la salut. Els continguts del programa abasta l’expressió oral i escrita, amb lèxic i gramàtica bàsics, per garantir un coneixement mínim de la llengua que permeti a la infermera connectar i empatitzar amb els usuaris i usuàries del sistema de salut en un primer contacte.

A més, part del programa se centra en la seguretat del pacient i la detecció de les urgències, per evitar que el desconeixement del català afecti la praxi assistencial. “Quelcom tan senzill com saber els colors és importantíssim per comprendre els símptomes i avaluar la urgència. ‘Fer el pipí de color groc o tenir els llavis blavosos’ són indicadors de problemes que no poden passar inadvertits a la infermera que ha de captar el nivell d’urgència, encara més en situacions de teleassistència”, expliquen fonts de la plataforma de coneixement ‘Talent Infermer’.

Aquesta aposta per l’alfabetització en català dels professionals de la salut del CCIIC i els col·legis d’infermeres es veurà ampliada molt aviat amb iniciatives en estudi com la promoció de les parelles lingüístiques.

ENLLAÇ CONSELL

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.