Dia Mundial de l’Activitat Física

L’activitat física, un actiu dels plans terapèutics de les infermeres

6 d’abril. Dia Mundial de l’Activitat Física #DMAF2024  #mouteiviufeliç 

El CCIIC posa en valor la prescripció de l’exercici, en tots els àmbits i especialitats de cura infermera.

El Dia Mundial de l’Activitat Física 2024 se celebra aquest 6 d’abril sota el lema “Mou-te, i viu feliç“. Una màxima que les infermeres de totes les especialitats incorporen als seus plans terapèutics. La prescripció de l’exercici físic, adaptat a la realitat física i social de les persones ateses, és un actiu per al manteniment i/o restitució de la salut en els àmbits de l’atenció familiar i comunitària, la llevadoria, la pediatria, la salut mental, la geriatria i també en el marc de la salut laboral.

A Catalunya, segons les dades obtingudes a través de l’enquesta poblacional que realitza cada any l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) per avaluar els hàbits d’activitat física, el 50% de les persones realitzen suficient activitat física. Per diferències de gènere i edat, el 56% de les dones són prou actives respecte del 73% dels homes en la població de menys de 25 anys; i un 45% de les dones són actives enfront del 61% dels homes en majors de 25 anys.

Entre les 2.290 persones enquestades, les activitats més populars són caminar, les sessions de musculació i la participació en classes dirigides, com ara el ioga o pilates, entre altres. A més, un 70% de les persones consultades afirmen desplaçar-se de manera activa i el 52% fan els desplaçaments habituals caminant o en bicicleta, mentre que el 18% ho fa amb transport públic. Una dada destacada d’aquesta mobilitat és que el 50% dels infants va caminant a l’escola.

També es confirma la tendència decreixent de l’índex de sedentarisme de la població catalana dels últims anys, amb millores qualitatives com que el 85% de la població que per raons laborals o d’hàbit sedentari passa més de set hores al dia asseguda, assegura interrompre aquesta inactivitat almenys un cop cada hora.

L’evidència científica respecte dels beneficis de la pràctica de l’activitat física és la base de nombroses campanyes i programes de promoció de la salut, com ara les iniciatives entorn del DMAF i a les quals s’adhereix el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC). Una estratègia eficient tal com es desprèn de la raó principal expressada pels participants en l’estudi que afirmen realitzar exercici per millorar la seva salut física i mental. Una conscienciació que va en augment tot i haver de vèncer la falta de temps o la manca de motivació, com a barreres més significatives per a la pràctica de l’exercici físic.

PREVENCIÓ: INVERTIR EN SALUT

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana fer almenys 150 minuts d’activitat física i dos dies d’enfortiment muscular a la setmana en persones adultes; mentre que a partir dels 65 anys, també s’hauria de treballar l’equilibri tres dies a la setmana. En infants i adolescents, s’aconsella acumular 60 minuts al dia d’activitats d’intensitat moderada-vigorosa i potenciar l’exercici físic i l’esport. També es recomana trencar amb el temps assegut, un factor de risc que contribueix a les malalties cròniques.

Es calcula que amb una població activa es podrien prevenir més de 10.000 morts prematures l’any en els estats de la Unió Europea (UE) i 11,5 milions de nous casos de malalties cròniques d’aquí al 2050, amb un impacte molt important sobre la salut mental, la diabetis o el càncer, entre altres. És per això que l’OMS insta els Governs a invertir en plans de promoció de l’activitat física i, a més dels resultats de salut, aporta estudis econòmics que conclouen un estalvi associat de fins a 8 bilions d’euros anuals a la UE, el 0,6% del pressupost sanitari. En aquesta línia, a Catalunya, es desenvolupa el Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES).

ASPCAT DMAF 2024 h

ENLLAÇ DIA MUNDIAL SALUT PÚBLICA GENCAT

Dades i infografies © SUMASALUT / ASPCAT

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.