El suport familiar redueix l’ansietat dels pacients que tenen una operació programada

La investigació “Relación del nivel de ansiedad y  el apoyo familiar en el adulto  que va a ser sometido a una  intervención quirúrgica” realitzada per les infermeres Maria Teresa Miñana i Montserrat Bernat del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) determina la relació entre el nivell d’ansietat i el suport familiar a l’adult programat per a una intervenció quirúrgica a l’Hospital durant els mesos d’octubre a desembre del 2020.

L’ansietat, una reacció emocional

L’ansietat en pacients que s’han de sotmetre a una operació quirúrgica comporta un estat emocional negatiu i genera una activació fisiològica en la preparació de l’organisme per afrontar el perill percebut en aquesta operació que pot perjudicar el desenvolupament correcte del procediment quirúrgic.

La preparació psicològica del pacient sotmès a procediments quirúrgics consisteix a facilitar informació i suport psicològic en tot el procés prequirúrgic sobre les sensacions que experimentarà, disminuint així el nivell d’ansietat del pacient.

I és que l’ansietat i la por en els pacients a l’etapa prequirúrgica són esdeveniments freqüents i pocs avaluats pel personal de salut. Això provoca en el pacient quirúrgic diverses emocions, entre les quals normalment està la inseguretat, l’ansietat i la por, ja que es troben davant d’una situació desconeguda; aspectes que, en generar-se en un grau alt, repercuteixen en l’evolució i la recuperació òptima del pacient en l’estada hospitalària.

Resultats

Globalment, els resultats evidencien que el 45% dels pacients amb un nivell de suport familiar alt coincidia amb un 52% dels pacients que tenien un nivell d’ansietat baix. En el cas dels homes arriba fins i tot al 58%, de fet, segons les diferents variables socials avaluades podem observar que aquesta tendència es manté molt més en els homes i amb una consideració rellevant si els resultats s’estudien segons les diferents franges d’edat, de manera que hi ha certa tendència a l’alça quan augmenta l’edat dels homes. En el cas concret de la franja d’entre 51 a 70 anys, fins i tot se supera el 66% de pacients homes, amb un nivell de suport familiar alt i una correspondència directa d’un nivell d’ansietat baix.

Per les infermeres Maria Teresa Miñana i Montserrat Bernat, autores de l’estudi i col·legiades del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) “en aquest estudi, queda de manifest que l‘acompanyament familiar ajuda a pal·liar el grau d’ansietat en els pacients que seran sotmesos a una intervenció quirúrgica. El nivell d’ansietat és un factor que sí que es relaciona significativament amb el suport familiar, és a dir, que hi ha una relació significativa i evident entre el suport familiar i el nivell d’ansietat en els pacients prequirúrgics operats de forma programada a l’hospital”.

Les operacions quirúrgiques

Es calcula que a tot el món es fan cada any 234 milions d’operacions de cirurgia major, cosa que equival a una operació per cada 25 persones. Tot i això, els serveis quirúrgics estan repartits de manera desigual, ja que el 75% de les operacions de cirurgia major es concentren en un 30% de la població mundial.

Metodologia

La mostra es de 101 pacient, i finalment participen 29 adults que complien els criteris d’inclusió establerts.

Es va realitzar una entrevista aproximada de 20 minuts el mateix dia que els pacients anaven a ser operats, previ consentiment informat.

ESTUDI SENCER NOTA ANSIETAT ABANS D’OPERACIÓ

Dues infermeres tarragonines relacionen el suport familiar i l’estat emocional dels pacients abans de ser operats

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.