– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

II Congrés d’AP a Tarragona, organitzat per CODITA

El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) organitza el 2on Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària, sota el lema “Una mirada a l’expertesa de la Infermera Comunitària ”, el 25 d’octubre al Palau de Congressos de Tarragona.

Les infermeres de primària tenen sobre la taula un tema que les preocupa, i molt. El reconeixement de l’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària. Això implica que per treballar com a infermera a l’atenció primària a Catalunya no s’exigeixi l’especialitat.

Es per això, que des de CODITA demanen al Govern de la Generalitat crear llocs de treball específics per a les infermeres especialistes en infermeria familiar i comunitària (IFiC). A Catalunya, a diferència d’altres CCAA, no hi ha convocatòria d’oposicions especifiques, ni llocs de treball específics per a les infermeres especialistes en infermeria familiar i comunitària.

L’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària, que s’estudia en acabar el grau d’ infermeria, es va reconèixer l’any 2005 i el maig de 2011 ja es va iniciar la formació de les primeres infermeres Interno Residents (IIR). Des de llavors, son 13 les promocions, i ja tenim a Catalunya 811 residents formades.

Malgrat aquesta especialitat, que garanteix l’expertesa infermera en atenció primària i comunitària, a Catalunya no s’han creat llocs específics per treballar-hi. “No entenem que encara no s’hagin creat aquests llocs de treball que sí existeixen ja en altres CCAA com Aragó, Balears, Galicia, País Basc, València, Andalusia o Murcia, per exemple” explica la infermera Dolors Faiges, vocal de primària de CODITA i presidenta del Congrés. “Això suposa també un problema, i és que nosaltres formem aquestes especialistes, i després marxen perquè a altres CCAA troben llocs de treball adequats a la seva especialització”.

Des del  II Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària es reivindica que l’atenció primària té unes característiques pròpies que requereixen d’un coneixement específic i d’unes competències avançades, cosa que implica tenir un profund coneixement de la complexitat, no només de les persones, sinó també de la comunitat.

Poques infermeres d’Atenció Primària i invisibles

D’una banda, des de CODITA recorden que falten infermeres. El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya senyala que caldria duplicar el nombre d’infermeres en el primer nivell assistencial.  Cal recordar en aquest sentit, que a Catalunya, segons el Departament de Salut,  la ràtio està en 6.09 infermeres per cada 1.000 habitants, mentre que a Europa està en 9 infermeres per cada 1.000 habitants. Està clar doncs, que calen més infermeres, i no només a la primària.

Finalment, aquest col·lectiu vol denunciar la seva invisibilitat. Malgrat la seva especialitat, que fan en acabar el grau d’infermeria i que les especialitza en la cura i atenció a les persones malaltes, a la família i a la comunitat, la seva visibilitat dins dels sistema no ha millorat. Una de les qüestions que posen sobre la taula és que tota persona té assignada, a més de la metgessa de família, una infermera de primària (que passa visita en consulta pròpia), però la majoria de la població no ho sap.

A més, “cal dir, que només un 10% dels centres d’atenció primària estan dirigits per una infermera” conclou Dolors Faiges de CODITA.

Contingut del Congrés

La trobada s’iniciarà amb una conferència inaugural a càrrec de  Julia Gonzalez Vaca infermera i professora a la Universitat de Barcelona. A les 10.30h  es farà la taula de debat sobre l’expertesa de la infermera familiar i comunitària on participaran Olga Gómez, infermera experta en diabetis de la Xarxa Tecla, Anna Roig infermera referent territorial de ferides complexes a l’ICS Terres de l’Ebre, Loli Villareal infermera d’atenció domiciliària i gestora de casos a Reus i Sonia Ponce infermera especialista en pediatria i referent territorial de Salut i Escola a Terres de l’Ebre.

I a partir de les 12 i fins les 14h es realitzaran diferent tallers que permetran millorar habilitats i coneixements entorn a àmbits de l’atenció primària, com: plans de cures estandarditzats, maneig de dispositius en atenció al pacient pal·liatiu, vacunes o el suïcidi infanto-juvenil.

Consulteu el programa:

INFORMACIÓ I PROGRAMA

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.