– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

El Col·legi d’Infermeres de Tarragona demana als nous governs municipals que implementin polítiques de salut urbana

A pocs dies de la constitució dels nous consistoris a tot Catalunya, el Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) demana als govern municipals que apliquin polítiques de salut urbana donat l’increment de malalties i morts vinculades al canvi climàtic, perquè com explica el secretari de CODITA, l’infermer Gerard Mora “la urbanització ràpida i sense planificar augmenta les repercussions del canvi climàtic”.

I sabem que hi ha un impacte directe del canvi climàtic sobre la salut humana. La contaminació de l’aire suposa més malalties respiratòries i cardiovasculars i es responsable d’un de cada sis morts al món. Per la seva part, les condicions de temps severs  impliquen lesions, morts i impactes sobre la salut mental, l’augment dels al·lèrgens implica més al·lèrgies respiratòries i asma, o el calor extrem (que estem vivint de forma continua els darrers estius) provoquem més insuficiència cardíaca.  De fet, senyala Gerard Mora “les onades de calor suposen per a Tarragona i Terres de l’Ebre incrementar entre un 10% i un 29% el  risc de mort²”

Des del Col·legi d’Infermeres de Tarragona també assenyalen que el soroll que es viu a les grans ciutats té una afectació sobre la salut. De fet, els alts nivells de soroll provoquen unes 72.000 hospitalitzacions anuals i 16.600 morts prematures a Europa i les malalties associades son  molèsties, estres, trastorns del son, alteració de la conducta, baix rendiment, hipertensió, malalties del cor. Concretament, 13 milions d’europeus pateixen alteracions del son pel soroll i 1 de cada 5 persones a Europa està exposat a un soroll superior als límits marcats per l’OMS (55dB)

Què caldria fer per tenir unes ciutats més saludables?

Per Gerard Mora, secretari de CODITA, “les intervencions en salut urbana passen per buscar estratègies poblacionals que permetin intervenir sobre els determinants de salut, garantint l’equitat en salut, apostant per la visió comunitària i assegurant la participació ciutadana”.

Això es concreta en ciutats que busquin reduir la contaminació facilitant espais per ciutadans i ciclistes i, per tant, reduint els transit motoritzat, afavorint el transport públic.

A nivell de soroll, cal limitar el volum del trànsit limitant la velocitat, promoure zones silencioses dins la ciutat, fent us de paviment sobrerreductor.

També cal apostar per polítiques municipals que creïn espais verd dins les ciutats, perquè redueixen l’estrès, milloren la salut mental i la salut en general, faciliten un bon desenvolupament emocional i, a més, afavoreixen l’activitat física.

Des de CODITA demanen, doncs, als nous govern municipals “compromís per identificar les intervencions i accions urbanes per reduir els impactes del canvi climàtic. Cal polítiques urbanes compromeses que protegeixin la salut dels ciutadans”.

Sobre CODITA

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) reuneix més de 4.000 professionals – dels quals hi ha 380 infermers col·legiats i tota la resta són infermeres-, i compta amb seus a Tarragona i Tortosa. El Col·legi ofereix serveis de tota mena i fa una defensa activa de les necessitats sanitàries a casa nostra. Igualment, mira de respondre a les expectatives de millora i innovació d’una professió que vol la millora continuada i és clau per a la salut de la ciutadania del nostre país.

www.codita.org

Article a la web de Tarragona Radio:

El CODITA demana als nous governs implementar polítiques de salut urbana

 

Programa La Veu de Tarragona (Magazine del matí)-Tall de veu Gerard Mora

https://alacarta.tarragonaradio.cat/embed/podcast?id=tarragonaradio_podcast_33615

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.