Les llevadores tarragonines reivindiquen el seu paper, més enllà de l’atenció al part

Les llevadores del Col·legi Oficial d’Infermers de Tarragona (CODITA) recorden  que atenen no només entorn a la maternitat i paternitat, també fan atenció als adolescents a la consulta jove, realitzen revisions ginecològiques, atenen la patologia de baixa intensitat ginecològica, ofereixen assessorament anticonceptiu, atenció a les ITS (infeccions de transmissió sexual), fan reeducació del sol pelvià, intervencions educatives sobre salut sexual i reproductiva i formen  a noves llevadores, entre d’altres.

I per descomptat, com la resta de professionals infermeres poden prescriure, malgrat que, com explica la vocal de la Junta de CODITA i llevadora, Gemma Martínez “encara estem a la espera de quins medicaments podrem prescriure, ja que el Ministeri encara no ha definit els medicaments que les llevadores podem receptar. Ens sembla inoperant que això encara no s’hagi resolt, sabent com ajudarà a garantir la nostra autonomia i a fer que el nostre treball sigui més eficient a nivell assistencial”.

La falta de llevadores ara i en el futur

En els propers 4 anys es jubilaran el 17,34% de les llevadores col·legiades aquí a Tarragona, “tenim la certesa que aquestes places no es cobriran en la seva totalitat, però aquest, que és un problema de futur, també ho és actualment perquè ara ja no es troben professionals per cobrir vacances, baixes laborals situació que provoca que haguem de treballar a dos feines alhora, fer hores extres o limitar les vacances” diu Gemma Martínez.

Tot això, malgrat que hi ha estudis que demostren que, en salut reproductiva, les dones estan més satisfetes, l’atenció és més eficient i s’obtenen millors resultats en salut, quan son tractades per una llevadora.

Malgrat aquestes carències i dificultats les llevadores continuem oferint i garantint una bona atenció a les dones i les seves famílies, amb la professionalitat que ens caracteritza. I així ho mostren les enquestes fetes a les dones que atenem, on ens diuen que hem satisfet les seves expectatives”. Per tot això “les llevadores volem continuar gaudint de la nostra feina tot treballant i defenent els interessos de salut sexual i reproductiva dels nostres usuaris/es” conclou Gemma Martínez, vocal de llevadores de CODITA.

Cal dir, que des del Col·legi d’Infermeres de Tarragona com a membre del Consell General de la Infermeria, s’ha demanat reunió amb la Directora General d’Ordenació Sanitària del Ministeri de Sanitat perquè s’augmentin el nombre de places de llevadores.

CODITA celebra la diada de les llevadores

El Col·legi oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona farà el 5 de maig, Dia Internacional de les Llevadors, a les seves seu de Tortosa i de Tarragona una trobada formativa entorn a l’atenció sexual i reproductiva on també es farà classe gratuïta de ioga per a embarassades en cada una de les seus.

Més informació sobre la Jornada:

https://www.codita.org/2023/04/17/sessio-de-ioga-gratuita-per-embarasades/

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.