Estudi AQuAS “Consens d’indicadors per a l’avaluació de l’atenció integrada en Salut Mental i Addiccions (SMia)”

La coordinació, els recursos i serveis comunitaris, la rehabilitació psicosocial, la detecció precoç i la continuïtat de l’atenció en les transicions entre els nivells assistencials; punts estratègics per a la integració SMiA segons el grup d’experts que ha elaborat l’estudi i en el qual participa el Consell d’Infermeres.

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) ha fet públics, el passat mes de desembre, els resultats de l’estudi de “Consens d’indicadors per a l’avaluació de l’atenció integrada en Salut Mental i Addiccions (SMiA)”, en el qual ha participat el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), a través de la Comissió de Salut Mental de la corporació.

Aquest consens Delphi modificat –metodologia que cerca l’acord entre experts, mitjançant un procés de discussió interactiu– es va dur a terme el maig de 2022 amb l’objectiu de prioritzat els indicadors més rellevants per a l’avaluació de l’atenció integrada en SMiA, des de la diversitat de perfils professionals i àmbits de treball. En total, s’ha aconseguit prioritzar 27 indicadors dels 60 punts d’avaluació identificats, encapçalant-ne la llista:

  • Coordinació amb serveis socials o altres recursos (habitatge, educació, justícia, etc.).
  • Recursos i serveis comunitaris de SMiA.
  • Rehabilitació psicosocial per a la integració plena en la comunitat.
  • Detecció precoç de problemes de SMiA a nivell individual en atenció primària, atenció primària especialitzada i/o comunitària.
  • Continuïtat de l’atenció en les transicions entre dispositius/unitats/nivells assistencials.

Aquests indicadors prioritzats (entre els que també hi ha salut percebuda i experiència del pacient) serviran per establir un model d’avaluació de l’atenció integrada en SMiA i els esmentats indicadors es calcularan per als territoris de Catalunya, comparant-ne els resultats segons si actualment tenen o no implementats programes integrats en SMiA.

Els experts esperen també que aquesta avaluació ajudi a detectar aquelles pràctiques i característiques que puguin explicar el millor o pitjor acompliment dels programes avaluats en termes de qualitat assistencial i contribuir a la seva millora.

El projecte d’integració SMiA liderat per l’AQuAS es va iniciar el gener de 2020, està finançat per l’Instituto de Salud Carlos III (PI19/01119) i compta amb la participació de l’eHealth center de la Universitat Oberta de Catalunya, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el CIBERESP, i la Fundació Avedis Donabedian, dins del marc col·laboratiu de la xarxa REDISSEC (Red de Investigación en Servicios de Salud en Enfermedades Crónicas).

 

Informació del projecte

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.