La història de la infermeria tarragonina, en una exposició on també es mostra instrumental i fotografies antigues

 

 

La història de la infermeria tarragonina, en una exposició on també es mostra instrumental i fotografies antigues
 

  • Es tracta de l’exposició itinerant ‘Infermeres en la memòria: la força invisible d’una professió’ on es reivindica el patrimoni material i immaterial de la professió infermera a través de documents i objectes.

 

Es tracta d’una mostra organitzada pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA), la Facultat d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Associació Febe, integrada per docents i investigadores de la professió infermera, i que compta amb la col·laboració del Consell de Col·legis d’Infermeres.

L’exposició, que es itinerant i que ja ha estat en altres ciutats, arriba ara a Tortosa i Tarragona, amb un espai específic sobre la infermeria a casa nostra. En un panell il·lustrat s’explica la història dels estudis de la infermeria tarragonina. Aquí ens trobem que els primers vestigis de formació d’infermeres a la ciutat Tarragona data de gener de 1918, quan es va inaugurar el primer curs teòric-pràctic de Damas Enfermeras de la Cruz RojaPerò no era una formació reglada, de fet, per estudiar infermeria i obtenir la titulació oficial calia anar a BarcelonaLa formació reglada a Tarragona arriba l’any 1953 amb la creació de l’Escuela de Enfermeras de la Iglesia del Hospital de San Pablo y Santa Tecla. Durant la dècada dels 70, van crear-se altres centres d’estudis reglats d’infermeria tant a Tarragona com a Reus i Tortosa. Actualment, hi ha quatre centres on s’imparteixen els estudis de la Facultat d’Infermeria de la URV: els Campus de Tarragona i Tortosa i les Seus de Vilafranca i Coma-ruga.

A més del panell, l’exposició mostra fotografies antigues d’infermeres de Tarragona com la que adjuntem: de la primera promoció de l’Escuela de Enfermeras de la Iglesia del Hospital de San Pablo y Santa Tecla (1953-1954). Aquesta fotografia s’ha de referenciar (Titular: Arxiu Històric de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona)  i només es pot publicar vinculada a aquesta nota de premsa, per a qualsevol altre reproducció necessiteu l’ autorització del titular.

Un recorregut des de l’edat Mitjana per la infermeria

L’exposició Infermeres en la memòria: la força invisible d’una professió fa un recorregut històric des del segle XIII a la Corona d’Aragó fins a la creació de la diplomatura universitària, l’any 1977. Un repàs als models d’escola, estudis reglats o participació de les infermeres en conflictes bèl·lics, entre d’altre,  a través de panells explicatius i on també es mostren uniformes, llibres, fotografies i instrumental antics, exposats en vitrines.

L’exposició va néixer l’any 2018 a Palma, coincidint amb un congrés nacional i internacional d’Història de la Infermeria, posteriorment, durant la pandèmia va aturar-se, i aquest 2022 s’ha reprès exposant-se ja a Barcelona i Girona, abans d’arribar a Tarragona.

La comissària de l’exposició, Gloria Gallego, infermera, professora de la Universitat de les Illes Balears i historiadora de la infermeria, destaca el caràcter local de la mostra “hi ha uns elements explicatius comuns però sempre busquem dades històriques i fotografies locals, per fer l’exposició més propera a la gent del territori”.

Per Lluïsa Brull, presidenta de CODITA “des del Col·legi d’Infermeres de Tarragona entenem que és una gran oportunitat per a la nostra professió i per a la ciutadania disposar d’una exposició que mostra la feina i implicació de les infermeres en la cura i atenció a la població al llarg dels anys”.

Maria Dolors Burjalés, degana de la Facultat d’Infermeria de la URV, destaca “el caràcter divulgatiu de l’exposició que ajuda a fer més visible el paper històric de la infermeria dins de la comunitat, com a professionals que estimem el nostre treball al servei de la població a la qual assistim, afegint que també és una mostra del compromís de la universitat amb el nostre territori”.

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.