- Es tracta de l’exposició itinerant ‘Infermeres en la memòria: la força invisible d’una professió’ on es reivindica el patrimoni material i immaterial de la professió infermera a través de documents i objectes.
Es tracta d’una mostra organitzada pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA), la Facultat d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Associació Febe, integrada per docents i investigadores de la professió infermera, i que compta amb la col·laboració del Consell de Col·legis d’Infermeres.
L’exposició, que es itinerant i que ja ha estat en altres ciutats, arriba ara a Tortosa i Tarragona, amb un espai específic sobre la infermeria a casa nostra. En un panell il·lustrat s’explica la història dels estudis de la infermeria tarragonina. Aquí ens trobem que els primers vestigis de formació d’infermeres a la ciutat Tarragona data de gener de 1918, quan es va inaugurar el primer curs teòric-pràctic de Damas Enfermeras de la Cruz Roja. Però no era una formació reglada, de fet, per estudiar infermeria i obtenir la titulació oficial calia anar a Barcelona. La formació reglada a Tarragona arriba l’any 1953 amb la creació de l’Escuela de Enfermeras de la Iglesia del Hospital de San Pablo y Santa Tecla. Durant la dècada dels 70, van crear-se altres centres d’estudis reglats d’infermeria tant a Tarragona com a Reus i Tortosa. Actualment, hi ha quatre centres on s’imparteixen els estudis de la Facultat d’Infermeria de la URV: els Campus de Tarragona i Tortosa i les Seus de Vilafranca i Coma-ruga.
A més del panell, l’exposició mostra fotografies antigues d’infermeres de Tarragona com la que adjuntem: de la primera promoció de l’Escuela de Enfermeras de la Iglesia del Hospital de San Pablo y Santa Tecla (1953-1954). Aquesta fotografia s’ha de referenciar (Titular: Arxiu Històric de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona) i només es pot publicar vinculada a aquesta nota de premsa, per a qualsevol altre reproducció necessiteu l’ autorització del titular.
Un recorregut des de l’edat Mitjana per la infermeria
L’exposició Infermeres en la memòria: la força invisible d’una professió fa un recorregut històric des del segle XIII a la Corona d’Aragó fins a la creació de la diplomatura universitària, l’any 1977. Un repàs als models d’escola, estudis reglats o participació de les infermeres en conflictes bèl·lics, entre d’altre, a través de panells explicatius i on també es mostren uniformes, llibres, fotografies i instrumental antics, exposats en vitrines.
L’exposició va néixer l’any 2018 a Palma, coincidint amb un congrés nacional i internacional d’Història de la Infermeria, posteriorment, durant la pandèmia va aturar-se, i aquest 2022 s’ha reprès exposant-se ja a Barcelona i Girona, abans d’arribar a Tarragona.
La comissària de l’exposició, Gloria Gallego, infermera, professora de la Universitat de les Illes Balears i historiadora de la infermeria, destaca el caràcter local de la mostra “hi ha uns elements explicatius comuns però sempre busquem dades històriques i fotografies locals, per fer l’exposició més propera a la gent del territori”.
Per Lluïsa Brull, presidenta de CODITA “des del Col·legi d’Infermeres de Tarragona entenem que és una gran oportunitat per a la nostra professió i per a la ciutadania disposar d’una exposició que mostra la feina i implicació de les infermeres en la cura i atenció a la població al llarg dels anys”.
Maria Dolors Burjalés, degana de la Facultat d’Infermeria de la URV, destaca “el caràcter divulgatiu de l’exposició que ajuda a fer més visible el paper històric de la infermeria dins de la comunitat, com a professionals que estimem el nostre treball al servei de la població a la qual assistim, afegint que també és una mostra del compromís de la universitat amb el nostre territori”.
|