CODITA demana que les infermeres de primària i d’urgències estiguin formades sobre prevenció de suïcidis

CODITA demana que les infermeres de primària i d’urgències estiguin formades sobre prevenció de suïcidis

Dia Mundial de la Salut Mental,  dilluns 10 d’octubre

  • Per cada persona que mor per suïcidi, unes altres vint ho han intentat.
  • Els intents de suïcidi són de dues a quatre vegades més freqüents en dones però els homes quan ho intenten, utilitzen mètodes més letals.

 

“Sabem que entre un 80 i un 90% dels suïcidis estan precedits d’un problema de salut mental” explica la Dra. Georgina Casanova, infermera de CODITA, experta en salut mental i suïcidi, i Sotsdirectora del Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili.

Segons dades de la OMS existeix un ampli ventall de factors de risc de suïcidi, que es classifiquen en: sistèmic i socials, relacionals i individuals. El sentiment d’aïllament, soledat i falta de suport social, conflictes en les relacions, disputes o pèrdues son considerats factors de risc relacional i cal que siguin tinguts en compte. D’altra banda, a nivell individual, sovint el suïcidi va acompanyat d’una afectació de la salut mental prèvia, com pot ser la depressió major o el trastorn per abús de substàncies, especialment l’alcohol, també alguns trets de la personalitat, com la impulsivitat o el perfeccionisme i un dels més importants, els intents anteriors, i és que, com explica la Dra. Casanova, infermera de CODITA “per cada persona que mor per suïcidi, unes altres vint ho han intentat. I sabem que els intents de suïcidi són de dues a quatre vegades més freqüents en dones però els homes quan ho intenten, utilitzen mètodes més letals. Per tant, tot plegat s’ha de tenir en compte quan estem davant d’una persona que acudeix al sistema sanitari buscant ajuda”.

I aquí és indiscutible que les infermeres de salut mental tenen les eines, la formació i l’experiència per acompanyar a les persones que han portat a terme una conducta suïcida però sovint, es troben que el temps per a fer la consulta és poc i el nombre de pacients respecte al nombre d’infermeres és alt. Per tant, “el que falten son recursos humansperò no només en salut mentalsinó que falten infermeres per tot arreu. A Tarragona província ens faltarien unes 3.000 infermeres més¹. I alhora sabem que hauríem de comptar amb les infermeres de diferents nivells assistencials, especialment amb les d’Atenció Primària i d’Urgències, on poden desenvolupar un paper fonamental en la detecció de les persones que presenten algun tipus de conducta suïcida. Ara bé, necessitem que aquestes infermeres estiguin formades i tinguin les eines i competències necessàries per a fer aquesta intervenció²”, explica Dra. Georgina Casanova.

El suïcidi és un fenomen multifactorial, i no hi ha una resposta única al perquè una persona decideix posar fi a la seva vida, malgrat saber que hi ha alguns factors de risc o precipitants sobre els que es pot actuar i també, que existeixen uns factors protectors que cal tenir en compte a l’hora de abordar a la persona, per tal de potenciar-los.  En aquest sentit, per Dra. Georgina Casanova, infermera de CODITA i Sotsdirectora del Campus Terres de l’Ebre de la URV cal “recordar que les persones que pensen en el suïcidi, sovint no tenen clar que vulguin morir, però sí que volen deixar de patir, i això cobra encara més importància amb els adolescents i joves. Per tot plegat, és important que puguin expressar les seves emocions, i puguin ser acompanyats, si cal per un professional”.

Suïcidis a la província de Tarragona

L’any 2020 van haver 82 suïcidis a Tarragona província, 62 d’homes i 20 de dones. Això va suposar un increment del 36% respecte 2019³.  Segurament “la pandèmia hagi estat un motiu afegit i hagi influït en l’augment dels casos de suïcidi. La pandèmia ha tingut conseqüències negatives sobre la salut mental de les persones, empitjorant els problemes anteriorment instaurats i precipitant-ne de nous en persones vulnerables o amb factors de risc” explica Georgina Casanova.

Segons dades del Departament de salut⁴, del total d’episodis de conducta suïcida que hi ha hagut els darrers anys, les dones representen el 64,6% de casos, havent-hi un pic d’episodis entre els 12 i els 20 anys. Pel que fa a l’edat, el 15,1% dels episodis de conducta suïcida són protagonitzats per menors d’edat.

Finalment, recordar que un informe del darrer juliol⁵ on s’analitza la mortalitat a Catalunya de l’any 2020, el suïcidi es la primera causa de mort en dones d’entre 15 a 34 anys, i en els homes entre els 15 als 44 anys.

Sobre CODITA

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) reuneix més de 4.000 professionals – dels quals hi ha 380 infermers col·legiats i tota la resta són infermeres-, i compta amb seus a Tarragona i Tortosa. El Col·legi ofereix serveis de tota mena i fa una defensa activa de les necessitats sanitàries a casa nostra. Igualment, mira de respondre a les expectatives de millora i innovació d’una professió que vol la millora continuada i és clau per a la salut de la ciutadania del nostre país.

www.codita.org

 

¹ https://rctgn.cat/peces-informatives/croniques-actualitat/tarragona-necessita-mes-de-3-000-infermeres-i-infermers/

²https://salutweb.gencat.cat/web/.content/_ambits-actuacio/Linies-dactuacio/Estrategies-de-salut/Salut-mental-addiccions/Pla-director/Pla-de-prevencio-del-suicidi-de-Catalunya-2021-2025.pdf

³ IDESCAT 2020

https://govern.cat/gov/notes-premsa/438282/salut-presenta-experiencia-immersiva-donar-coneixer-telefon-atencio-conducta-suicida

https://salutweb.gencat.cat/web/.content/_departament/estadistiques-sanitaries/dades-de-salut-serveis-sanitaris/mortalitat/documents/informe-mortalitat-2020-V4-4.pdf

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.