COMIAT A MARIONA CREUS VIRGILI

Adeu a Mariona Creus, exdegana del Consell i referent de la Infermeria catalana

 Mariona Creus Virgili –que va morir ahir, diumenge 24 de juliol, als 81 anys– va estar el capdavant del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) entre els anys 2002 i 2011, període en què també fou presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB).

En l’actualitat, presidia el Consell de Govern del Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell.

La Infermeria catalana va perdre ahir, diumenge 24 de juliol, una de les seves referents contemporànies. “La mort de Mariona Creus Virgili fa palesa la tasca visionària d’una generació d’infermeres que ens ha fet avançar com a professionals i com a agent de canvi i transformador de la societat”, ha manifestat Estrella Martínez, actual degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC).

I és que aquesta infermera sabadellenca, nascuda el 1941 i que va ostentar el deganat del CCIIC entre els anys 2002 i 2011, coincidint amb la seva presidència del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB); va exercir la professió en els àmbits assistencial, de gestió i acadèmic; alhora que va impulsar la creació d’associacions professionals d’Infermeria a Catalunya i a la resta de l’estat.

El passat 26 de maig, el COIB li va atorgar la distinció de ‘Col·legiada d’Honor’ en un acte en què Paola Galbany, actual presidenta de la corporació, va dir que “és tot un símbol per a la professió. El COIB i, en general, tota la professió infermera, és el que és avui gràcies a ella”, en referència a Mariona Creus.

 

MARIONA CREUS VIRGILI

Mariona Creus i Virgili (Sabadell, 1941) era infermera per l’Escola Universitària Santa Madrona de Barcelona, ​​màster en Gestió d’Infermeria per la Universitat de Barcelona i màster de Recerca en Cures per la Universitat Complutense de Madrid.

Després d’exercir durant els seus primers anys com a infermera en diferents àrees quirúrgiques i a l’atenció primària, va ser la responsable de les pràctiques de l’Escola d’Infermeria Epione, de Sabadell.

Va ser directora infermera de l’Hospital la Salut de Sabadell i de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, responsable d’Infermeria de la Secció d’Infermeria del Departament de Salut, directora d’Infermeria de l’Hospital Vall d’Hebron i assessora de l’Institut de Ciències de la Salut per al Llibre blanc de les professions sanitàries.

Creus va fundar l’Associació Catalana d’Infermeria i va ocupar el càrrec de presidenta de l’Associació Nacional de Directius d’Infermeria (ANDE). Actualment, era patrona i vicepresidenta de la Fundació Ictus, i fundadora i consellera de l’Associació Catalana de Direccions Infermeres (ACDI), entre d’altres. Entre els anys 2002 i 2011 va ser, a més, degana del CCIIC i presidenta del COIB.

Del 2006 a 2011, va ocupar el càrrec de presidenta de la Comissió de l’Ordenació del Consell de la Professió Infermera de Catalunya.

Pel que fa a la funció acadèmica, Mariona Creus va ser docent en nombroses universitats espanyoles i va participar com a ponent en congressos nacionals i internacionals i va publicar en diverses revistes acadèmiques i professionals.

Creus va rebre el Premi de l’Associació Catalana d’Infermeria i els reconeixements de l’Associació Nacional de Directius d’Infermeria i de l’Escola de Santa Madrona. Era sòcia emèrita de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i les Balears i va ser reconeguda pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per la seva trajectòria professional.

Actualment, presidia el Consell de Govern del Parc Taulí Hospital Universitari de Sabadell.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.