El 40% dels joves tarragonins d’entre 13 i 14 anys son sedentaris

En el marc del Dia Mundial Activitat Física, 6 abril

Aquesta és una de les conclusions d’un treball de recerca¹ realitzat per la infermera Teresa Antich del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) on analitza l’activitat física dels adolescents d’una bàsica de salut de Montblanc.

L’obesitat infantil és un greu problema de salut per la seva alta prevalença, perquè serà la base de múltiples malalties a l’edat adulta, i també pot causar una baixa autoestima a l’adolescent. El tipus d’alimentació i el sedentarisme són les causes principals i factors modificables.

Resultats

La mostra és de 278 pacients, dels quals un 44,60% són nois i un 55,40% noies. En els nois s’observa que un 17,74% té de sobrepès i un 4,83% d’obesitat, i en les dones s’observa menor prevalença de sobrepès, que es situa en el 15,58% , però presenten més obesitat: un 6,49%. Aquestes xifres, segons Teresa Antich de CODITA “situen els nostres adolescents en unes xifres de sobrepès i d’obesitat per sota de la mitjana espanyola (on la prevalença de sobrepès i obesitat a Espanya és de 25% i 12% respectivament), segurament relacionat amb els hàbits de vida del medi rural que solen ser més saludables.  Amb tot, cal destacar l’alt percentatge de sedentarisme, que se situa en un 40.2%”.

L’estudi també permet observat que el jove o la jove que és activa, normalment practica dos o tres esports alhora. En aquest sentit, les activitats físiques més habituals son: futbol/futbol sala que el practiquen el 28,54% d’adolescents, BTT 13,59%, dansa/ballet/aeròbic 11,51%, bàsquet 11,31%, atletisme/cross/running 9,35%, patinatge 7,19%, natació 4,31%, hoquei 4,16%, tennis/pàdel 3,59%, hípica 2,87%, ping pong 2,15% i taekwondo 1,43%.

Per la infermera de CODITA Teresa Antich “cal destacar com el medi influeix en la pràctica de l’esport. En aquest cas, s’observa un interès creixent cap al running i el BTT, segurament per la varietat de senders de la zona, i alhora la baixa pràctica d’esport dins d’un gimnàs”. Tot plegat fa que conclogui que “a la nostra zona es manté un nivell acceptable d’activitat física entre els adolescents joves i cal continuar motivant-los perquè no l’abandonin”.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.