– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

Les agressions sexuals més enllà de les lesions immediates tenen un impacte sobre la salut de la persona a llarg termini

En el Dia Internacional de la Dona, 8 de març

Un projecte¹ de final de grau d’infermeria presentat en la VI Jornada d’Innovació i Recerca de CODITA amb el suport del Consejo General de Enfermeria, analitza les conseqüències psicològiques i biològiques provocades per l’impacte de la violència de gènere en dones majors de 18 anys.

Psicològicament, les malalties més freqüents són l’ansietat, la depressió, l’insomni, el TEPT (trastorn d’estrès posttraumàtic) i les ideacions suïcides.  De fet , assenyala Alba Vives, infermera de CODITA i autora del treball “l’ansietat i la depressió estan directament relacionades amb la violència física o sexual. Van sempre lligades a la violència psicològica, no s’entén la violència física o sexual sense la psicològica. En la violència emocional o econòmica sense coincidir amb altres tipus de violència, s’observen símptomes com malestar, canvis d’humor, plor sense motiu, irritabilitat, insomni o fatiga permanent”. Per tant, la violència sexual, te conseqüències a llarg termini en la vida de les dones, on la majoria d’elles, comuniquen alts nivells de malestar psicològic. No obstant, no solament la violència sexual té conseqüències; la violència emocional i econòmica, la qual és menys visible i/o més difícil de detectar pels professionals sanitaris, també afecta fortament a la salut mental, inclús després de que la violència hagi finalitzat.

Més enllà de l’afectació emocional, la violència de gènere també incideix en l’àmbit físic i biològic, l’impacte a la salut pot ser immediat trobant cops, ferides, hematomes, entre altres; i a mesura que avança el temps, es troben problemes com les cefalees, problemes gastrointestinals (indigestió, diarrea, restrenyiment o síndrome de l’intestí irritable), dolors crònics, problemes en la salut sexual i reproductiva i augment del risc de consum de drogues. També pot suposar embarassos no desitjats, avortaments de risc, contagi de malalties de transmissió sexual, maltractament durant l’embaràs o l’amenaça d’un part prematur o risc de baix pes al nàixer.

I més enllà de la pròpia víctima, la violència de gènera també té una important afectació sobre el seu entorn, principalment els fills i filles que també en son víctimes i que poden patir: debilitament gradual de les defenses físiques i psicològiques, disminució del rendiment intel·lectual (àrea laboral i educativa), trastorns de la conducta i d’aprenentatge, risc de reproduir els models de relació violents i risc de lesions lleus o mortals entre els membres de la família.

Per Alba Vives,  infermera de CODITA,  els resultats d’aquest treball basant en la revisió bibliogràfica d’articles publicats els darrers 5 anys sobre aquesta temàtica, indiquen que cal conscienciar al col·lectiu infermer per detectar possibles casos de violència de gènere, “de fet, sovint les infermeres som les primeres que tenim contacte amb la dona maltractada, encara que no acudeixi per aquest motiu, i per aquesta raó una correcta formació sobre el tema i una bona actuació poden ser de vital importància per a canviar i ajudar a la dona”, conclou.

Les agressions sexuals a Catalunya

Aquest 2021 s’han a Catalunya, 804 agressions sexuals a des de principis d’any  i un 8,7% d’aquestes han estat violacions grupals, segons dades de la conselleria d’Interior. A més cal recordar que les expertes assenyalen que en més del 80% dels casos els agressors són coneguts de la víctima

¹ Conseqüències psicològiques i biològiques de la violència de gènere. Revisió bibliogràfica.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.