– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

El Col·legi d’Infermeres de Tarragona reclama al nou conseller de salut més infermeres i major reconeixement i lideratge

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) espera que el nou conseller de salut sigui sensible amb el col·lectiu d’infermeres i li demana un reconeixement i lideratge per aquestes professionals que fins ara no s’està produint, malgrat l’enorme tasca feta per les infermeres abans i durant la crisi sanitària.

Amb el nomenament imminent del nou Conseller de Salut del Govern de la Generalitat, el Dr. Josep Maria Argimon, CODITA espera que es puguin resoldre alguns dels temes pendents des de l’anterior legislatura, i d’altres aspectes de la professió que els preocupen especialment.

Així, CODITA recorda que malgrat les retallades viscudes des de fa 10 anys, la sobre càrrega assistencial i la precarietat laboral, les infermeres han estat, estan i estaran a primera línia treballant per garantir la qualitat assistencial i la seguretat del pacient.

Malgrat aquest compromís i voluntarietat, és indiscutible que per garantir la salut de la ciutadania, cal incrementar el nombre d’ infermeres.  A Catalunya falten 23.000 infermeres; de fet, les ràtios a l’estat espanyol son de 6.09 infermeres per cada 1.000 habitants (a Tarragona la ràtio encara és menor 5.06), mentre que la mitjana europea és de 8 infermeres per cada 1.000 habitants. Des del Col·legi d’Infermeres de Tarragona expliquen que “això passa malgrat tenim evidència científica de que a millors ràtios infermera-pacient, disminueix la morbi-mortalitat dels pacients ingressats i millora l’estat de salut de la població”.  És més, s’acaba de publicar a The Lancet¹ un estudi on s’exposa que ampliar per Llei la presència d’infermeres redueix la mortalitat hospitalària un 7%.

El Col·legi d’Infermeres de Tarragona també creu imprescindible potenciar el lideratge de les infermeres; les xifres son contundents: només un 3% de les infermeres de Tarragona i Terres de l’Ebre ocupen llocs directius i de gestió. En l’àmbit del primer nivell assistencial, la poca visibilitat de les infermeres encara és més notòria malgrat ser claus en el seguiment dels pacients crònics, fràgils i en situació de dependència. Després de la pandèmia caldrà recuperar la proximitat, el seguiment i l’acompanyament a les persones que viuen amb una malaltia crònica, i tornar a accelerar els programes de prevenció i promoció de la salut que es fan des de l’Atenció Primària, on per cert, tampoc compten amb lideratge: es calcula que només un 10% dels Equips d’Atenció Primària a Catalunya estan dirigits per infermeres.

A més, des de CODITA expressen que consideren imprescindible recuperar el 5% del seu sou que va ser retallat fa 10 anys per la crisi econòmica, i finalment també demanen que com a treballadores de l’Administració Pública, les infermeres titulades tinguin reconeguda la Categoria A, pròpia dels qui tenen un grau universitari.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.