Estudi i implicacions del torrent sanguini en la progressió de la malaltia de l’alzheimer

  • Descobertes alteracions en els mecanismes de comunicació intercel·lular relacionades amb la progressió de la malaltia de l’Alzheimer
  • Potencialitat de les tècniques òmiques d’última generació i de proteòmica clínica en la investigació de la neurodegeneració

Reus, 20 d’octubre 2020.- Una col·laboració internacional liderada per investigadors de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili(IISPV) i de l’Institut Pere Mata (IPM), juntament amb investigadors de l’institut IMDEA Alimentació i Salut de Madrid i de la Nanyang Technological University de Singapur, s’ha centrat en estudiar les implicacions que un mecanisme de comunicació intercel·lular recentment desxifrat al cervell, i conegut com a vesícules extracel·lulars, pot tenir en la malaltia d’Alzheimer.

Les troballes realitzades per tècniques de proteòmica clínica d’última generació indiquen que les vesícules extracel·lulars que circulen pel torrent sanguini, procedents del cervell, presenten una composició molecular específica en estadis pre-clínics de la malaltia d’Alzheimer que podria permetre estratificar quins pacients amb risc vascular desenvoluparan la malaltia. Un fet que necessita d’una major validació en una població amplia de pacients i que està previst es durà a terme en breu pels investigadors col·laboradors.

De forma similar les vesícules extracel·lulars al cervell presenten una composició molecular alterada al llarg de la progressió de la malaltia d’Alzheimer i la demència. Addicionalment, els investigadors han trobat que l’autofàgia, un mecanisme cel·lular que permet mantenir l’homeòstasi netejant proteïnes danyades i orgànuls cel·lulars danyats a través de vesícules de degradació, generaria en la malaltia d’Alzheimer vesícules que no són degradades sinó que s’incorporarien al sistema de comunicació intercel·lular mediat per les vesícules extracel·lulars. Una troballa que s’està investigant més a fons i pot obrir la porta a la comprensió d’un mecanisme nou de progressió de la malaltia d’Alzheimer i afectació de les cèl·lules sanes del cervell.

Els estudis fins ara duts a terme fruit d’aquesta col·laboració s’han publicat a les revistes científiques Brain Pathology i Alzheimer’s Research and Therapy, així com s’han referenciat recentment a la revista de difusió científica internacional Research Outreach.

Cal destacar la potencialitat de les tècniques òmiques d’última generació i, en especial de la proteòmica clínica, tant en relació a seva capacitat per identificar nous marcadors de diagnòstic i pronòstic clínic, com de descobrir mecanismes moleculars d’establiment i progressió de la patologia.

Articles de referència:

Serra, A., et al. (2020). Extracellular vesicles: Insights into mechanisms underlying Alzheimer’s disease. Research OUTREACH, (117). Available at: https://researchoutreach.org/articles/extracellular-vesicles-insights-mechanisms-underlying-alzheimers-disease

Gallart-Palau, X., et al.. (2019). Brain Pathology, 29(5), 593–605.

Doi: https://www.doi.org/10.1111/bpa.12699

Gallart-Palau, X. et al. (2020). Alzheimer’s Research and Therapy, 12 (1), 1-15. Doi: https://doi.org/10.1186/s13195-020-00623-4

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.