Reflexió de la Infermeria amb motiu del Dia Mundial Salut Mental, 10 octubre

El 10 d’octubre celebrem el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquí teniu un escrit de reflexió d’un infermer i dues infermeres de Salut Mental que analitzen com l’arribada de la COVID-19 ha modificat la seva forma de treballar i la seva relació amb els pacients.

La situació en època de COVID ha comportat una diversitat de situacions que depenen de molts factors; les actuacions han estat adaptades a les situacions i amb canvis molt importants en la forma d’interactuar amb usuaris i usuàries i les famílies, tot i que en resum podríem dir que no tots els canvis i situacions no han estat negatius.

Els  processos terapèutics s’han vist afectats tant en àmbits hospitalaris com comunitaris. Trobem situacions com la priorització de  la emergència deixant de banda l’atenció pròpia de la infermeria en salut mental. El model d’infermeria en salut mental que és l’atenció centrada en la persona s’ha hagut d’adaptar en alguns casos a les noves tecnologies i aprofitar aquests recursos per mantenir el vincle terapèutic; tot i que creiem que el contacte directe amb el/la pacient és el més adient i beneficiós en el procés de recuperació. No obstant, tenim alguns resultats com les enquestes de satisfacció administrades des de la Unitat d’Atenció al Ciutadà i Departament de Qualitat de la Fundació Pere Mata a Terres de l’Ebre que ens han sorprès gratament, al concloure que el 94,7 % d’usuaris enquestats consideren com satisfactòria l’atenció rebuda.

En la gestió de les emocions les i els professionals d’infermeria acostumats a treballar en aquesta eina terapèutica, hem hagut de fer-ne un ús propi, per poder assistir en la continuïtat de les cures.

L’aïllament ha estat una de les realitats constants en diversos àmbits. Ens trobem en situacions complexes amb una disminució importantíssima de sortides dels i les pacients amb finalitats terapèutiques o visites de familiars a les persones hospitalitzades. Però també afectacions en altres àmbits comunitaris, o en persones amb seguiment a consultes externes o serveis de rehabilitació que han vist escapçats el procés de recuperació.

Tot i que cada dia ens sorgeixen nous reptes que hem de superar tant les professionals com els i les pacients, ara per ara, no podem fer una anàlisi sobre com ens ha afectat a tots i totes aquesta situació;  haurem d’esperar que aquesta crisi finalitzi i extreure’n les conclusions que ens ajudin a millorar en les nostres intervencions d’infermeria, i aquelles en les quals hem de seguir treballant per adaptar-nos.

                                                           Direcció Infermeria Fundació Pere Mata Terres Ebre

 Pere Dalmau  -Director Infermeria  FPMTE
Bàrbara Adell  -Supervisora Infermeria FPMTE
Lidia Sarrió   -Supervisora Infermeria FPMTE

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.