Infermeres de Tarragona recorden que la Covid19 està entre nosaltres i que aquest estiu cal mantenir les mesures d’higiene i seguretat

  • Asseguren que cal canviar la mascareta quan s’humiteja.
  • Alerten que cal protegir-se de les altes temperatures, especialment davant les onades de calor que augmenten un 25 % els risc de mort.

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) recorda que s’han de mantenir les mesures d’higiene i seguretat per protegir-se davant la Covid-19. Tot i l’evolució favorable de la situació, el SARS-CoV-2 continua actiu i mesures de protecció bàsiques com el rentat freqüent de mans i mantenir la distància entre persones són imprescindibles per reduir els contagis, evitar un rebrot i gaudir d’un estiu segur.

Cal recordar que, tot i ser estiu, als espais públics on no es pugui mantenir la distància interpersonal recomanada, les persones de més de 6 anys han de portar mascareta. Fer-ho és una mesura de protecció complementària i perquè sigui efectiva cal fer-ne un bon ús i seguir mantenint les mesures de protecció bàsiques. “Amb la calor portar mascareta pot resultar incòmode, donar la sensació d’ofec o mareig, i humitejar-se més per la suor. Perquè no perdi la seva efectivitat s’ha d’evitar portar-la sota del nas o a la barbeta i tocar-la un cop està posada. Si teniu sensació d’ofec i necessiteu treure-la, feu-ho des del darrera i renteu-vos bé les mans. Canvieu-la si està humida, tireu-la en una bossa tancada si és d’un sol ús, o renteu-la a 60º C si és reutilitzable” expliquen des del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona.

A més del rentat de mans i la distància, cal que a l’estiu ens protegim davant les altes temperatures que poden afectar la nostra salut, provocar deshidratació o agreujar una malaltia crònica. De fet, s’ha d’estar molt alerta davant possibles onades de calor que augmenten un 25% el risc de mort. I cal tenir especialment cura dels més vulnerables: els infants i les persones grans, especialment si s’estan recuperant del Covid19.

Per tant, hem d’evitar patir un cop de calor, i per això cal saber quin son els seus principals símptomes: mareig, confusió i desorientació, envermelliment, i sequedat a la pell. A més, la temperatura del cos arriba als 40 o fins i tot 41 graus. Això provoca també un ritme cardíac ràpid, mal de cap que pot arribar a la inconsciència. També pot ocasionar símptomes com vòmits, convulsions i problemes per respirar, en els casos més greus.

Per tot això, les infermeres de CODITA recorden que cal protegir-nos del sol i de les altes temperatures tant a casa, com a la feina i al carrer. A casa, durant les hores de sol millor tancar les finestres i, en canvi, a la nit millor obri-les per ventilar la casa i refrescar-la. “També podem refrescar-nos sovint amb dutxes o tovalloles amarades d’aigua i millor estar-se als espais més frescos de la casa” expliquen les infermeres.

En cas de sortir al carrer, s’ha d’evitar el sol directe, protegir-se amb una gorra, utilitzar ulleres de sol i protecció solar, que cal aplicar una estona abans de sortir de casa o d’anar a la platja. En aquest sentit, també alerten que sota un para-sol arriben les radiacions del sol, perquè la sorra fa de reflex, i per tant, s’ha de posar crema protectora solar igualment. També avisen que cal evitar fer ús del cotxe en hores de més calor, i “mai deixar a dins a persones fràgils o infants amb les finestres tancades” alerten.

Hidratació i bona alimentació

Quan fa calor es sua més i es perd més líquid. Per això, per mantenir el cos hidratat és important veure molta aigua, fins i tot si no tenim set. Es poden prendre altres begudes com sucs o granissats de manera ocasional, però mai per substituir l’aigua. En general, cal evitar l’alcohol i les begudes amb molt sucre. També els aliments aporten aigua a l’organisme, sobretot les fruites, verdures i hortalisses. Per tot això, des de CODITA aconsellen “menjar sa i lleuger, i evitar menjars molt calents i calòrics”.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.