– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

L’alimentació saludable en l’etapa escolar. Edició 2020

Treballant per als objectius de desenvolupament sostenible

L’Agència de Salut Pública de Catalunya, ASPCAT, va presentar el passat dimarts dia 30 de juny a les 10h, la nova guia de L’alimentació saludable en l’etapa escolar, en la que s’han actualitzat tant recomanacions alimentàries i dietètiques per als infants, com aspectes vinculats a la sostenibilitat mediambiental de l’alimentació. La presentació la varen seguir 219 persones (vídeo disponible a:     )

El seminari va ser presentat per la Subdirectora de Promoció de la Salut, Sra. Carmen Cabezas i conduit per les coordinadores d’aquesta nova guia, Gemma Salvador, Maria Blanquer i Maria Manera. Varen estar convidats a participar en el debat,  Elisenda Vilchez (Associació Celíacs de Catalunya), Inés Navarro (CODINUCAT), Joan Marc De Miquel (ASPCAT), Julio Basulto (UVic), Marta Miró (Ajuntament de Barberà del Vallès), Sarai Cuevas (AIFiCC) i Xavier Chavanel (FAPAES).

En la revisió i consens d’aquesta guia hi han participat 55 professionals de 40 entitats (Departaments de la Generalitat de Catalunya, universitats, municipis, societats científiques, associacions de famílies d’alumnes, col·legis professionals, associacions de persones afectades per algun trastorn, etc.)

Aquesta publicació s’estructura en un recorregut sobre la importància de l’alimentació en la infància, l’aprenentatge d’hàbits en família i el rol del menjador escolar en tot aquest procés educatiu. La guia facilita informació, eines i recursos a les famílies, centres educatius i als serveis de restauració escolar per tal de preparar acuradament les planificacions dels àpats i alhora promoure hàbits alimentaris saludables i sostenibles entre la població infantil.

Els aspectes més destacats de la guia, es recullen en els següents 10 punts:

 1. En línia amb els Objectius de desenvolupament sostenible, per reduir l’impacte ambiental associat al consum d’aliments, s’ha fet més èmfasi en:
 • La recomanació d’utilitzar aliments frescos o mínimament processats, de temporada, de producció local i de venda de proximitat.
 • La importància de reduir el malbaratament d’aliments i de la reducció de residus plàstics.
 1. Noves freqüències d’aliments al menjador escolar.

S’han consensuat noves freqüències d’aliments per als menús del menjador escolar, augmentant la presència de llegums i hortalisses i reduint la de carns.

 1. Incorporació dels missatges de la guia “Petits canvis per menjar millor”:
 • més fruita i hortalisses, llegums i fruita seca.
 • canviar a integrals, aigua i oli d’oliva verge.
 • menys sal, sucres, carns (sobretot vermelles i processades) i aliments ultraprocessats.
 1. Recomanacions per als menús a l’escola.

S’han ampliat i actualitzat un seguit de recomanacions per millorar la qualitat de les programacions de menús que se serveixen a l’escola.

 1. Menús per a situacions especials i d’ atenció a la diversitat

Es descriuen i s’aborden les principals situacions que requereixen menús adaptats: per motius de salut (al·lèrgies, celiaquia…) o per motius ètics o religiosos (sense de carn de porc, sense aliments d’origen animal) i es faciliten exemples.

 1. L’aprenentatge d’hàbits alimentaris en l’etapa escolar.

Es dóna gran protagonisme al moment dels àpats en general, al paper de l’entorn familiar o àpats en família i a l’espai del menjador i temps del migdia a l’escola en concret, com a transmissors de valors i hàbits.

 1. Es destaca el protagonisme dels infants en la participació del procés alimentari, a casa i a l’escola, com a estratègia en l’adquisició de bons hàbits.
 2. Inclusió de nombrosos exemples de programacions de menús i suggeriments culinaris.

S’han incorporat nous exemples de programacions de menús mensuals de tres i cinc dies per a les temporades de fred i de calor, així com per a menús adaptats (sense gluten, vegetarians, etc.) i suggeriments culinaris per a ambdues temporades.

 1. Altres documents sobre alimentació infantil de l’ASPCAT

S’inclouen apartats amb informació actualitzada d’altres documents de l’ASPCAT que aborden aspectes diversos de l’alimentació infantil i l’etapa escolar: pícnics en les sortides escolars, festes infantils, carmanyoles per portar a l’escola, etc.

 1. L’activitat física en l’etapa escolar.

S’han incorporat més idees i propostes per ajudar a augmentar l’activitat física diària, tant a l’entorn familiar com escolar.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.