Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant l’exposició intensa al sol

Dia Europeu de la prevenció de càncer de pell, dissabte 13 de juny.

  • Infermeres de CODITA alerten que amb una correcta protecció solar es podria evitar fins el 80% els càncers de pell.

L’efecte negatiu del sol és el principal factor de risc del càncer de pell. La intensitat d’aquest efecte nociu va en funció de diferents factors, però el perill existeix durant totes les èpoques de l’any. L’exposició inadequada intermitent i intensa i les cremades solars són la principal causa del melanoma, responsable del 90% de les morts per càncer de pell, i que representa un 5% de tots els càncers diagnosticats. Cada any a Catalunya es diagnostiquen quasi 800 casos de melanoma.En el cas dels carcinomes, els tumors malignes més comuns, la causa és l’exposició continuada.

Des de CODITA asseguren que “tot i que és cert que l’estiu és l’època de l’any en la que el sol és més nociu, la protecció solar no és una qüestió estacional. Hem de protegir-nos durant tot l’any del sol, en el dia a dia i quan realitzem activitats de lleure a l’aire lliure, encara que estigui ennuvolat, i no només a la platja, a la piscina o quan prenem el sol de manera intencionada. En el cas dels nens no ens hem d’oblidar que en el pati de l’escola, en el parc o jugant amb amics a instal·lacions obertes també estan exposats al sol. Cal ensenyar-los a protegir-se, ja que el 80% de la dosi de radiació solar es rep durant la infantesa i la joventut. És per aquest mateix motiu que els nens menors de 12 mesos no s’han d’exposar al sol”.

A més, recorden que aquest any, “després del confinament la nostra pell és més sensible al sol, perquè no hem fet l’adaptació dels mesos de primavera, i per tant, ens tocarà ser doblement prudents”.

Consells per prendre el sol sense perjudicar la salut

Cal fer un ús correcte de les cremes protectores, posar-les abans de sortir de casa i de forma generosa, amb aplicació freqüent cada 2h o si s’ha suat molt o s’ha sortit de l’aigua. S’han d’aplicar fins i tot en dies amb núvols, si es fa esport a l’aire lliure, a la neu, a la platja i/o la muntanya, perquè des de CODITA recorden que “una correcte protecció solar pot evitar fins el 80% dels casos de càncer de pell”.

Evitar prendre el sol entre les 12h i les 17h de maig a setembre, cercant les ombres. I recordar que una bona foto protecció inclou barret, ulleres de sol i camisa, i que segons l’índex de radiació ultra violada (RUV) de la zona on s’està, aquestes mesures hauran de ser molt més intenses.

CODITA també recorda que és important “conèixer el risc d’individual de patir càncer de pell. En aquest sentit, tenen més risc els majors de 50 anys, haver estat exposat al sol de forma perllongada, haver patit cremades freqüents sobretot a la infància, tenir més de 50 pigues, seguir tractaments immunosupressors, i tenir antecedents familiars o personals de càncer de pell”.

“També han de vigilar les persones de pell clara, rosses o pèl-roges, o d’ulls clars que s’han de protegir més que la resta, amb crema de factor 50 o superior, així com les dones embarassades per evitar que apareguin taques fosques a la cara, i les dones que prenen tractaments hormonals. També cal recorda que hi ha fàrmacs que poden sensibilitzar la pell davant el sol” conclouen des del Col·legi d’Infermeres de Tarragona.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.