El Col·legi d’Infermeres de Tarragona reclama més reconeixement i lideratge per a les infermeres

Coincidint amb el Dia Internacional de la Infermera (12 de maig), el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA)  reivindica l’enorme tasca feta per les infermeres durant la crisi sanitària i alhora reclama un reconeixement i lideratge per aquestes professionals que no s’està produint.

En aquest context, CODITA recorda que malgrat les retallades viscudes des de fa 10 anys,  la sobre càrrega assistencial i la precarietat laboral, les infermeres han estat, estan i estaran a primera línia treballant per garantir la qualitat assistencial i la seguretat del pacient.

“Amb la crisi del COVID19 encara s’ha posat més de manifest la poca visibilitat que tenim. Les infermeres no hem estat a les taules de decisió de la gestió de la pandèmia, ni en els hospitals ni en l’ atenció primària” destaca Lluïsa Brull, presidenta de CODITA. “Estem convençudes que si s’hagués comptat amb nosaltres, la gestió de la crisi sanitària que hem viscut s’hauria fet millor”.  

En l’any de la campanya Nursing Now promoguda per l’OMS per potenciar el lideratge de les infermeres, les xifres son contundents: només un 3% de les infermeres de Tarragona i Terres de l’Ebre ocupen llocs directius i de gestió.

A la falta de lideratge, cal afegir, la manca d’infermeres. A Catalunya falten 23.000 infermeres; de fet, les ràtios a l’estat espanyol son de 6.09 infermeres per cada 1.000 habitants (a Tarragona la ràtio encara és menor 5.06), mentre que la mitjana europea és de 8 infermeres per cada 1.000 habitants. Des de CODITA expliquen que “això passa malgrat tenim evidència científica de que a millors ràtios infermera-pacient, disminueix la morbi-mortalitat dels pacients ingressats i millora l’estat de salut de la població”.

Aquesta falta d’infermeres també ha tingut una incidència directa en la gestió del COVID19, com descriu Lluïsa Brull, presidenta del Col·legi Infermeres de Tarragona “s’ha hagut de recórrer a estudiant de darrer any i a infermeres ja jubilades que majoritàriament no estaven preparades per estar a primera línia. Entenem que això ha estat un error”.

En l’àmbit del primer nivell assistencial, la poca visibilitat de les infermeres encara és més notòria malgrat ser claus en el seguiment dels pacients crònics, fràgils i en situació de dependència. Tampoc compten amb lideratge, es calcula que només un 10% dels Equips d’Atenció Primària a Catalunya estan dirigits per infermeres. En aquest context, es sabut que l’atenció primària tindrà un paper important en la desescalada de la crisi sanitària perquè caldrà atendre als pacients post COVID19, i tenir cura de les seves seqüeles tant físiques com psicològiques i socials; “per fer aquesta atenció amb qualitat cal incrementar la nostra capacitat de gestió i ser més en el primer nivell assistencial” conclou Lluïsa Brull, presidenta de CODITA.

Jubilació anticipada i retallada de sou

El Col·legi Oficial d’Infermeres i infermers de Tarragona està d’acord en reclamar, com han fet alguns sindicats, que les infermeres puguin jubilar-se anticipadament als 60 anys, igual que poden fer els policies, els bombers i els pilots.  De la mateixa manera, demanen que com a treballadores de l’Administració Pública, les infermeres titulades tinguin reconeguda la Categoria A, pròpia dels qui tenen un grau universitari.

Finalment, des de CODITA expressen que consideren imprescindible recuperar el 5% del seu sou que va ser retallat fa 10 anys per la crisi econòmica.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.