Entrevista amb Raquel Gómez, llevadora d’Hospital.

1.-Atendre parts en època de COVID19 també ha suposat forces canvis. Com us heu hagut d’adaptar i què heu hagut de canviar en els parts?

En aquests temps, que l’atenció al part es vegi el menys afectada possible és un repte. És molt important que la dona que ve de part tingui la mateixa atenció que hagués tingut fa uns mesos, però això sí, extremant la seguretat enfront del Covid19.

Per aquest motiu, podem dir que els canvis es basen sobretot en mesures de protecció i higiene, a més del cribratge de totes les dones i circuits del servei, però sense alterar la qualitat assistencial que rebran.

2.-També preneu mesures de protecció individual per a vosaltres? Esteu atenen els parts amb EPIs? Només en cas que la mare sigui positiva? Com afecta la vostra vinculació emocional i personals amb els pares anar vestides així (si es que hi aneu)?

Actualment les dones que ingressen de forma programada se’ls fa el cribratge 48h abans de l’ingrés mitjançant PCR, de manera que quan ingressen ja es coneix el resultat. Les dones que ingressen des d’urgències, se’ls hi fa cribratge en el moment que es confirma l’ingrés.

Si disposem del resultat per endavant, davant una dona que ha donat negatiu, les mesures de protecció i higiene seran les de protecció habitual, posant l’accent en la rentada de mans i l’ús de mascareta.

En cas que la dona hagi donat un resultat positiu o que no disposem del resultat encara, les coses canvien. Tot allò que suposa un baix risc de contagi, com podria ser informar la dona, donar suport o mirar el monitor, s’utilitzen màscares, guants i higiene de mans; però aquelles maniobres que suposin major risc de contagi, com el part o la cesària, es fan amb els EPIs complets recomanats en aquests casos.

Per a nosaltres és molt important crear un vincle amb la dona i el seu acompanyant. En un procés on el dolor, la por o l’emoció estan tan presents, això resulta una mica més difícil, perquè transmetre un somriure darrera d’una màscara o donar la mà quan portes els guants posats ho fa tot molt més fred. És per això que estem esforçant-nos al màxim perquè la dona se senti acompanyada, que sàpiga que darrera d’aquests filtres, som aquí i que ens importen.

3.-El part és un moment de gran emoció, amb contacte de pell mare fill/a immediatament després de parir. Això s’està mantenint?. Depèn de si la mare és positiva o no? Com ho esteu fent? I com creus que pot afectar al nadó i a la mare?

Hem sentit de tot en relació a això, i hem llegit que alguns hospitals han pres mesures dràstiques.

Milers d’estudis avalen els beneficis del pell amb pell, i se sap de sobres que aquesta separació pot resultar molt negativa tant per a la mare com per al nounat. Per tant, la mare i el seu bebè no se separen en cap moment, ni tan sols si la mare és positiva. En aquest últim cas, s’informarà la mare de les mesures d’higiene que ha de prendre i res més. No té sentit separar a una mare del seu bebè si després aniran a casa i estaran junts.

No hi ha cap estudi que demostri que aquesta separació sigui beneficiosa per al bebè en cas de mares positives i per tant, no se separa a la mare del seu nadó en cap concepte. A més, el pell amb pell afavoreix la lactància materna, fet que beneficia els nadons amb mares Covid19 positiu.

4.-S’ha parlat molt sobre si la mare amb COVID19 pot donar el pit al nadó o no. Si és bo o no. Ens ho aclareixes: es dolent donar el pit al nadó si la mare té COVID19?

Estem vivim una situació desconeguda i davant el desconegut, tenim por, però és important mantenir la calma i no prendre mesures dràstiques que puguin privar de beneficis a les mares i els seus nadons, com comentàvem també en la pregunta anterior respecte al pell amb pell.

L’evidència científica que tenim, que de moment és escassa, ens diu que la lactància materna en mares positives no està desaconsellada, és més, pot resultar beneficiosa (els estudis que hi ha fins ara no han detectat el virus en la llet materna). A més, el bebè que és alletat rep anticossos que ha generat la mare contra la infecció, a més dels beneficis inherents de la lactància, com la menor probabilitat de patir pneumònia o altres malalties víriques i respiratòries.

És veritat que la principal preocupació no és si el virus pot transmetre’s a través de la llet materna, sinó més aviat si una mare infectada pot transmetre el virus per contacte respiratori durant el període de lactància. És important que la mare conegui aquests beneficis, que sàpiga que la lactància és segura i aquí les matrones juguen un paper molt important, perquè es continuï promocionant la lactància materna i s’expliqui a la mare les mesures d’higiene que ha d’adoptar, com l’ús de la màscara i la rentada de mans abans d’agafar al bebè.

5.-Veus a les futures mares més preocupades amb motiu del COVID19 davant del part i la salut del seu futur filla/a? Què les amoïna més? És igual per mares amb la malaltia que per mares que no pateixen COVID19?

Ens hem trobat de tot, però en general les mamàs semblen més preocupades per acudir a l’hospital. Estem veient moltes menys visites de pròdroms, moltes menys urgències. Sembla ser que les gestants s’ho pensen dues vegades abans de venir.

Sols ser un col·lectiu que s’ha cuidat moltíssim, que ha seguit rigorosament les recomanacions, perquè el seu bebè és el més important i en acudir a un hospital, se senten exposades al virus, això crea un estrès afegit al que ja provoca la mateixa incertesa davant un part.

De moment hem tingut poques dones que hagin estat realment positives. Certament és un col·lectiu que pateix més pel seu nadó que no pas per elles. Pateixin per si contagien al bebè i pel que podria suposar pel bebè. Això els hi crearia un sentiment de culpa. De moment, però, l’experiència que tenim és sobretot en mares negatives que tenen por de contagiar-se per a no contagiar als seus bebès.

6.-  Finalment, com valores les campanyes endegades des de CODITA per donar suport a les infermeres a traves d’iniciatives com la recollida de material de protecció, el suport emocional en xarxes o els posicionaments per demanar al Departament més protecció per a totes vosaltres?

Sentir que el teu col·lectiu et dona suport, em sembla primordial. És realment important que s’estigui vetllant per la nostra seguretat, que es lluiti pels nostres drets mentre els professionals ho estan donant tot, tant des del punt de vista de la protecció material, com el suport emocional, que segur deixarà petjada i que per a res ha de menysprear-se ara.

Per això s’agraeix moltíssim tot el treball i tot el suport que estem rebent des de CODITA i així posar fi a aquesta situació al més aviat possible.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.