Èxit d’assistència i continguts en el Primer Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària organitzat per CODITA

El dijous 10 d’octubre, la ciutat de Tarragona va celebrar per primer cop el Congrés d’Infermeria Familiar i Comunitària al Palau de Congressos, el qual va estar organitzat per CODITA, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona.

L’objectiu principal d’aquest congrés va ser reivindicar la importància que té la feina de les infermeres i sota el lema: La infermeria amb tu pel camí de la vida.

En la taula inaugural, la vicepresidenta de CODITA, Manuela Bonilla, va explicar que aquest la feina de infermeria acull un àmbit de la salut que acompanya tant a la família com a la comunitat, en tot el nostre entorn. En aquest senti, la vicepresidenta va posar l’accent en els canvis que està fent la societat, uns canvis en els quals també s’hauria d’adaptar l’àmbit de la infermeria, i per aquest motiu felicitava l’alta participació que ha rebut el Congrés, en el qual, s’han inscrit 235 persones i s’han presentat 100 treballs. També va insistir que cal tenir en compte i reconèixer la feina de les infermeres per no treure-la del sistema.

En la mateixa taula inaugural hi va participar Alba Brugués, presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), que va repassar en quin moment es troba la infermeria: la gran demanda i pressió assistencial que pateix l’atenció primària, la prescripció infermera, o el treball en equip. En la seva intervenció, la presidenta de l’AIFiCC va aprofitar per recordar la manca d’infermeres amb uns ràtios que situen Catalunya i Espanya lluny d’Europa i demanant, per tant,  que s’haurien d’adequar el nombre d’ infermeres i infermers a les persones que atenen. No obstant això, va destacar les experiències d’èxit amb models de gestió que hi han en el territori i com seria d’útil si es compartissin aquests models amb d’altres centres de salut per tal d’aprendre entre tots.

El torn final va ser pel gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, que va posar l’accent en la necessitat de potenciar la humanització, de manera que les noves tècniques i mètodes de treball, no ens facin desviar-nos del més important: el tracte i atenció a la persona. Va destacar que aquesta és una qualitat que les infermeres i els infermers coneixen de primera mà, i per tant, va convidar a traslladar-la a la resta de professionals.

Un cop finalitzada la benvinguda a totes les participants, tot seguit, va començar la conferència inaugural que va anar a càrrec  del psicòleg Tomás Navarro que va parlar de la rellevància que té l’autocontrol i gestió de les emocions en aquesta feina tan pròxima a les persones. La feina de les infermeres, tant propera a les persones fa que sigui un col·lectiu especialment necessitat i desgastat, on és molt necessari és saber gestionar les emocions.

Seguidament es va donar pas a la conferència – debat “Com construir un model d’atenció a la cronicitat i d’atenció integrada amb visió d’atenció en la persona” a càrrec de l’infermer, Joan Carles Contel Segura, . membre del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat (PPAC)Una revisió sobre les necessitat i canvis en l’atenció a la cronicitat i la constatació que calen més infermeres.

Després de la pausa cafè és va donar pas als tallers que es van repetir matí i tarda, amb temes com: eines per a la detecció de la Fragilitat, exploració respiratòria i abdominal, bombes i dispositius per la diabetis i inhaladors. La funció dels tallers va ser donar a conèixer eines i informació per millorar les habilitats en tasques preventives i de promoció de la salut, i és que més enllà de conscienciar i reivindicar la situació de les infermeres, el Congrés va ser un espai on compartir experiències i coneixements.

Després del dinar, va ser l’hora de  reprendre de nou els 4 tallers, que ja s’havien fet al matí i que es van  repetir per la tarda.

Paral·lelament també es van presentar algunes de les comunicacions del total de 96 treballs presentats. Un repàs durant una hora a diferents projectes de recerca realitzat en l’àmbit de la infermeria a l’atenció primària.

Al voltant de les 4h de la tarda i amb força puntualitat, es fa fer el Teatre Fòrum, conduït pel psicòleg comunitari i professor del Departament de Psicologia Social de la Universitat de Barcelona, Rubén David Fernández. Un espectacle interactiu on 4 infermeres de CODITA van representar 3 situacions habituals en els seu dia a dia laboral,  i on el públic també va intervindré buscant possibles solucions als conflictes plantejats, i que anaven tots entorn a: és un bon moment per l’acció comunitària en salut?.

A las 6 de tarda va arribar una pluja de vitalitat i energia en la figura de Carme Sarabia, infermera i una veritable monologuista que va parlar sobre l’auto lideratge en infermeria, i que va provocar contínuament el riure de la sala.

La taula de cloenda, que va ser el pas previ a la finalització del Congrés, va comptar amb  Gloria Carol vocal de la comissió de comunitària del Col·legi Oficial d’infermeres i infermers de Tarragona, que va agrair l’esforç i suport de la Junta de CODITA per tirar endavant el Congrés i va destacar que el 80% dels equips de Tarragona i Terres de l’Ebre havien estat presents durant la Jornada;  amb Maria del Mar Lleixà, gerent de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre que va aprofitar per encoratjar a les assistents a seguir endavant i a posar en relleu la contribució de les infermeres en la promoció i prevenció de la salut,  i amb Rosa Dolors Raventòs, doctora en Infermeria i professora a la Facultat d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili i responsable de l’àmbit de Comunitària i que va destacar la importància de fer-se un Congrés com aquest per ajudar a fer visible la feina que fan les infermeres.

El punt final va venir amb l’entrega de la millor comunicació per al projecte “Experiència en la Implementació del circuit de disfàgia orofaríngea (DO) en Atenció Primària”, de Maria Isabel Marsal Clotet, Maria Dolors Simon Curull, Eugenia Franch Díaz, Queralt Salvans Sanchez, Antoni Collado Cuco. I el millor pòster va ser per  “Atenció telefònica en l’ATDOM: una eina útil?” de Laura Grau Beltran, Amàlia Morro Grau, Maria Gelonch Monné, Sílvia Crispi Cifuentes, Sónia Cortiles Bosch, Ana Maria Martin Lorente.

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.