La Fundació Infermeria i societat premia l’excel·lència professional d’infermeres que han destacat per la seva trajectòria i aportació a la societat

Les infermeres i infermers reconeguts rebran els guardons en l’acte de lliurament de l’11 d’abril

(Barcelona, 11 de març de 2019)
Els Premis Infermeria i societat 2018 posen sota el focus i el reconeixement professional a un grup d’infermeres i infermers que han estat determinants en el desenvolupament de la disciplina infermera i han contribuït a la projecció social de la professió a través dels seus projectes, trajectòries professionals, innovacions i visions sobre l’aportació infermera al benestar i salut de les persones que atenen cada dia.

La Fundació Infermeria i societat ha desvelat avui els noms de les persones i institucions premiades, en les seves set categories. Aquests guardons anuals esdevenen un important reconeixement en el sí de la pròpia professió infermera  i tenen una dotació econòmica global de 33 mil euros.

Premis Infermeria i societat 2018

Premi a la trajectòria professional. Ex aequo
Núria Fabrella Padrés – El reconeixement a la trajectòria professional de Núria Fabrella, doctora en infermeria, és per l’assoliment d’objectius per a la professió en l’assistència, gestió, investigació i recerca. Destaca especialment la seva aportació al desenvolupament de les competències infermeres a l’atenció primària, potenciant el rol autònom i el treball sobre el concepte de la gestió infermera de la demanda. Amb una experiència assistencial de 6 anys en l’àmbit hospitalari i 20 a l’atenció primària, Fabrella va liderar l’activació de diferents programes des de la direcció d’infermeria d’atenció primària de l’ICS, com ara el Pla docent de l’especialitat d’atenció primària o els grups psico-educatius. Va dinamitzar en aquest marc els grups de treball per unificar criteris d’actuació en diferents àmbits i va impulsar la visibilitat dels serveis infermers a la intranet de l’ICS. Amb una àmplia producció científica i investigadora, és professora titular de la Universitat de Barcelona (UB) i coordinadora de la Unitat docent d’Infermeria del Campus Clínic de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB.

Glòria Seguranyes Guillot – La trajectòria professional de Glòria Seguranyes, llevadora i doctora en infermeria, és reconeguda en tots els àmbits en els que ha deixat empremta: en l’assistència, la docència, la gestió i la recerca. Seguranyes és un referent de les llevadores catalanes gràcies a la coherència i tenacitat en la visió de futur que l’ha dut a liderar projectes pel desenvolupament de la professió, especialment de les llevadores, posant l’eix central en l’atenció a les dones. Glòria Seguranyes va ser presidenta i membre del Comitè assessor de formació de llevadores de la Comunitat Econòmica Europea (1986-1992) i, juntament amb Dolors Costa, va promoure la creació del Programa d’Atenció a la Dona del Departament de Salut. Va dirigir durant 11 anys la Unitat Docent de Llevadores de Catalunya (UDLLC), on es van formar 18 promocions de Llevadores Internes Residents. És professora titular de la Universitat de Barcelona sent, entre el 2014 i el 2018, professora de recerca en grau i màster universitari. Forma part de diferents grups de recerca i ha posat especial interès en potenciar l’evidència científica fundant la revista “Matronas profesión” i promovent premis científics.

Premi a la bona pràctica
Unitat d’infeccions de transmissió sexual (UITS) Drassanes-Vall d’Hebron – Es reconeix la tasca de l’equip d’infermeria d’aquesta unitat, principal centre a Catalunya d’atenció a les infeccions de transmissió sexual (ITS), per la seva visió i capacitat organitzativa que ha permès donar resposta l’augment de la incidència de les ITS a Barcelona. L’equip d’infermeria de la UITS, que atenen pràcticament el 50% de les 10 mil visites anuals que es reben, ha contribuït enormement a millorar la salut sexual de les persones i a interrompre la cadena de transmissió d’aquestes patologies a la comunitat a través de les funcions de cribatge, seguiment i control dels usuaris, especialment els afectats per l’VIH. Les infermeres i infermers de l’UIT desenvolupen en aquesta unitat tasques assistencials, de docència i de recerca.

Premi a la innovació infermera
Lídia Martí Hereu, pel projecte “Ús de la realitat virtual immersiva com a mètode de relaxació a l’entorn d’una unitat de cures intensives” – Enguany s’ha reconegut aquest estudi que consisteix en utilitzar la realitat virtual immersiva (RVi) com una eina de millora de la qualitat de l’estada en una Unitat de Cures Intensives (UCI). Aquest mètode d’estimulació pot ajudar a les persones ingressades a relaxar-se, disminuir l’ansietat així com prevenir el delirium, el deteriorament cognitiu, disminuir la necessitat d’analgèsics i sedants ajudant a l’acceleració de la recuperació. A tall d’exemple, la reducció de 1 o 1.5 dies d’estada, pot suposar per l’hospital un estalvi anual de més de 600 mil euros anuals en una UCI amb 16 boxs, com és el cas del centre en el que es farà la prova pilot. L’objectiu de l’estudi és comprovar la viabilitat de l’aplicació de RVi en les persones ingressades a l’UCI amb o sense ventilació mecànica mitjançant una prova pilot i comprovar la seguretat de l’aplicació mesurant constants vitals abans, durant i després del seu ús.

Premi Flors Sirera a la Cooperació Sanitària Internacional
Al projecte “A prop seu, a prop meu” d’EMSIMISION – Aquesta organització d’acció humanitària té com objectiu millorar la qualitat de vida i reduir de forma significativa l’índex de morbimortalitat de les poblacions de països d’extrema pobresa, a través del voluntariat i l’acció sanitària. Treballen a l’àrea de l’Àfrica Subsahariana, especialment a Burkina Faso, des del 2005. L’organització dedica esforços a la formació del personal autòcton, que inclou professionals de la salut, professors i pares, a fi de reduir la dependència de professionals estrangers i dotar de sostenibilitat els programes sanitaris endegats. En resum: donar, capacitar i practicar. Les infermeres de l’equip treballen en la línia assistencial, formació i l’educació per a la salut i prevenció. El projecte premiat conté diverses línies d’acció entre les que destaca el Programa d’apadrinament, orientat als infants amb sordesa i que pateixen marginació social i d’educació; el Training Medical Center, que suposa el desenvolupament d’infraestructures sanitàries sostenibles i seguir treballant per determinar els elements claus per a la promoció d’estils de vida saludable i prevenció de malalties, tenint en compte els factor socioeconòmics i culturals de la zona.

Premi a la difusió i comunicació de la professió infermera. Modalitat infermera
Junta d’Infermeria de la Xarxa Assistencial Universitària de Manresa – Es reconeix la iniciativa d’apropar amb imatges l’essència de la professió infermera. En motiu del Dia de la Infermera de l’any 2018, la junta d’Infermeria va posar en marxa una exposició fotogràfica, “Cuidant 365 dies”, amb l’objectiu de reflectir la feina del dia a dia de les infermeres de l’hospital, a mode de testimoni de la professió. L’exposició de fotografies, fetes per les pròpies infermeres i infermers, es va mostrar al propi hospital, a la Fundació Universitària del Bages (FUB) i a diversos centres adscrits a l’hospital amb molt bona acollida per part de la població.

Premi a la difusió i comunicació de la professió infermera. Modalitat altres professionals, empreses o institucions
Carme Escales Jiménez, periodista – S’ha posat en valor les entrevistes i articles realitzats per aquesta periodista, especialment des de les pàgines d’El Periódico de Catalunya, del que n’és una col·laboradora habitual. La seva sensibilitat envers les infermeres i la seva visió sobre l’aportació d’aquest col·lectiu a la societat amb un llenguatge entenedor, contribueix especialment a la projecció social de la professió.
Carme Escales publica a les seccions de salut, societat i economia d’El Periódico de Catalunya i col·labora també amb altres mitjans de comunicació com Descobrir, Capçalera (revista del Col·legi Oficial de Periodistes de Catalunya) i Eix (Xarxa Mnactec de Museus). En tots els casos, amb propostes de reportatges de tipus social. Escales ha estat també guionista i redactora de diversos llibres, entre els que destaquen els títols “A comer”, del metge Eudard Estivill i Montserrat Domènech; “Libro del buen dormir”, del metge Eduard Estivill o “Drets i deures de les persones grans”, de la Fundació Viura i Conviure de Caixa de Catalunya.

Premi a Entitats
Fundació d’atenció a la dependència Sant Joan de Déu (FAD-SJD) – Aquesta entitat, constituïda el 2011, va néixer des d’una mirada assistencial infermera per atendre les necessitats de les persones amb pèrdua d’autonomia i que necessiten el suport d’un cuidador professional a domicili. Se li reconeix la millora de qualitat de vida que suposen els seus programes assistencials per a les persones que atenen, tant persones grans com persones amb trastorns de salut mental, persones en fase final de vida o infants en situacions de pluridiscapacitat o malalties amb dependència. Destaca especialment l’aportació pel que fa a la implementació d’un model de cures infermeres sota el lideratge infermer i el desplegament de projectes formatius en l’àmbit de formatius amb alt impacte.

Premi A prop teu
Núria Martí Carrasco –  Considerada com una de les grans impulsores de la professionalització de la infermeria catalana, Martí ha estat la directora infermera de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol durant més de 30 anys i fins la seva jubilació el juliol de 2018. De la seva amplíssima trajectòria professional destaca el seu lideratge indiscutible en l’adopció d’un model de cures, a la dècada dels 90, i que va cristal·litzar amb el programa d’harmonització d’estàndards de cures de l’any 2006, amb el reconeixement de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol per part de l’ICS com a primer hospital del sistema sanitari públic català a implantar els registres informatitzats. En el seu gran projecte de gestió de les cures, Núria Martí ha posat especial èmfasi en que el desenvolupament del rol autònom de lesinfermeres és possible mitjançant l’aplicació del procés de cures, basat en el mètode científic pel quan en tenen els coneixements específics per establir judicis clínics, definir diagnòstics infermers, fer les intervencions adients i avaluar-ne el resultat.

Núria Martí ha estat una inspiració i una promotora del canvi de la filosofia i cultura del seu centre, en l’aplicació d’un model en el que altres institucions s’han emmirallat.

Sobre la Fundació Infermeria i societat
La Fundació Infermeria i societat, entitat sense ànim de lucre creada pel Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), té com a missió impulsar el compromís amb el progrés del coneixement i el desenvolupament de les cures infermeres en benefici de la salut de les persones i la seva capacitat d’autocura a partir dels principis i valors de la disciplina infermera.
Els projectes actualment en marxa de la fundació són Infermera virtual, plataforma de promoció i educació per la salut dirigit a la ciutadania i als professionals de la salut; les Ajudes a la Recerca Infermera, ajudes anuals que promouen la recerca infermera de qualitat en diversos àmbits i els Premis Infermeria i societat, en reconeixement persones, grups o institucions que fan possible el desenvolupament de la professió infermera.

Via Infermersa i societat

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.