La IV Jornada de Recerca, Innovació i Ajuda Humanitària de la infermeria de Tarragona, amb el lema “Recerca, impacte i societat” va reunir tot d’infermeres i graduats interessats en la innovació i la producció científica en el nostre àmbit. Un dia sencer dedicat a la recerca, la millora de la pràctica, la formació i la reflexió dins del col·lectiu, comptant a més amb estudiants d’infermeria dels diferents campus, i amb docents i doctores.

Entre els actes celebrats l’11 de desembre al saló d’actes del Col·legi d’Advocats de Tarragona hi va haver l’entrega de premis als millors treballs de recerca i Treball Final de Grau, la beca de recerca en infermeria, els ajuts de cooperació i ajuda humanitària, i la presentació de la feina feta pels premiats de la darrera edició, en les distintes categories. Són prop de 10.000 euros els que s’han destinat a aquests ajuts i suport, especialment en ajuda humanitària, on s’ha entregat un ajut a totes quatre candidatures. Igualment, hi ha un premi per al millor expedient acadèmic dels estudiants d’infermeria que han acabat el Grau, que ha recaigut en un estudiant del Campus Terres de l’Ebre de la URV a Tortosa, Daniel Bajaña, col·legiat de CODITA.

La Jornada va gaudir d’una conferència magistral de la doctora Rosamaria Alberdi, primera infermera en rebre un doctorat honoris causa a Espanya, que va fer èmfasi en que la recerca parteix de preguntes, que son la clau per a un bon final d’aquesta. Va fer pensar en què publicar en revistes no és la fita de la investigació, i que cal repensar aquesta pràctica a fons i amb esperit autocrític. La doctora va convidar a pensar “com li canviem nosaltres la vida a la gent”, i per què investiguen les infermeres que avui dia son a la pràctica clínica diària.

La Jornada és l’acte acadèmic més rellevant de l’any d’entre els que organitza el Col·legi, i deixa obertes noves portes a la recerca infermera, que tindran la seva devolució en la Jornada de 2019. Entre els treballs presentats hi ha pòsters sobre aspectes com la fibromiàlgia, fàrmacs en cardiologia, el clima a les unitats d’aguts, l’extracció d’hemocultius, i el final de la vida. Hi ha també treballs i projectes de recerca que aborden la fase final de la vida, la simulació en seguretat dels pacients, la difusió de la salut mental positiva, les errades en la pràctica clínica i la rehabilitació en fibromiàlgia, per nomenar alguns exemples.

Solidaritat des de la professió infermera
Un espai dins de la Jornada es va dedicar a presentar el Cava Solidari, a càrrec de Cava Bertha, empresa que ha iniciat una col·laboració amb el Consell de Col·legis d’Infermeria de Catalunya, i que es pot adquirir a les seus de Tarrragona i Tortosa del Col·legi. També dins de l’àmbit solidari, la trobada va comptar amb persones representants de l’organització Proactiva OpenArms, que porta més de 59.000 rescats en diferents campanyes a la Mediterrània, i en què el personal sanitari i infermer té un paper determinant. El metge Jesús Gálvez, la infermera Carme Garcia i l’infermer Roberto Jiménez van oferir el seu testimoni acompanyat de diferents vídeos sobre la seva feina amb l’ONG de salvament marítim i atenció als refugiats. Aquests dies inicien una nova missió per atendre refugiats que arriben per mar a les costes europees.
Finalment, es premià els quatre projectes d’ajuda humanitària, amb intervenció en diversos continents i amb iniciatives de promoció de la salut i empoderament de les comunitats locals, i es va premiar també les millors fotografies dins del concurs convocat pel Col·legi, amb escenes carregades d’humanitat, tant de l’àmbit pediàtric i neonatal com d’adults.

 

Share This
El teu navegador està desactualitzat!

Actualitza el teu navegador per veure aquesta pàgina web correctament. Recomanem utilitzar Google Chrome o Mozilla Firefox.Descarregar una versió actualitzada

×