Èxit de la primera Jornada d’Infermeria Integrativa

Les companyes i companys que van ser presents en la primera Jornada d’Infermeria Integrativa han contribuït a convertir-la en un èxit d’assistència, amb una participació important pel que fa a debat i qüestions plantejades a les ponents. La Jornada ha servit de presentació de la nova Comissió d’Infermeria Integrativa del Col·legi, que comença d’aquesta manera a caminar.

Amb un plantejament de sessió científica i tallers, el 23 de novembre passat ens vam citar per a debatre i conèixer més a fons tècniques complementàries que la infermera pot desplegar a la consulta, o al seu lloc de treball. Les principals van ser l’acupuntura, la reflexoteràpia, aromateràpia, reequilibri energètic, i d’altres. Amb el suport de persones clau com la Neus Esmel, i Laia Masllorens de la Sociedad Española de Salud y Medicina Integrativa (SESMI), es van poder abordar aspectes com la planificació i integració d’aquestes teràpies en un servei de salut. D’altra banda també van participar com a ponents infermeres de la comissió i altres infermeres del col·legi com la Cintia de la Rosa que va explicar com integrar cures infermers en l’àrea obstètrica i de parts, Carme Porcat va ressaltar la importància d’acompanyar amb el tacte,  ens va explicar des de la seva experiència d’infermera d’urgències com simplement amb les mans una infermera pot  oferir un gran suport als pacients durant la seva estada en aquest servei, la companya de l’ABS de Riudoms,  Provi Garcia-Fresneda, va explicar els 11 casos d’HTA que va seguir i documentar en un treball de final de Màster que ha estat publicat a la revista internacional d’acupuntura, i la Montserrat Nolla que ens va ensenyar com desenvolupar una farmaciola homeopàtica. Representants de l’equip de la Montse Gea del col·legi de Lleida van explicar el procés de creació de la guia de bones pràctiques, editada ja en anys anteriors i que actualment esta sent ampliada per la seva reedició.

Per seguir treballant i aportant evidència als cuidatges inherents a la professió, la comissió d’infermeria integrativa ha posat en marxa un servei d’assessorament i guia de recerca, per dinamitzar  la recerca i la publicació d’estudis en aquest camp.

Hi ha hagut coincidència en què l’autonomia professional és clau quan es pugui qüestionar l’ús d’aquestes tècniques, i que el fet de fer-les servir empodera pacients i professionals, reforça el paper de la infermera i crea espais per a fer educació en salut. Preguntades sobre si registren l’activitat de teràpies no convencionals a les històries clíniques, les infermeres que les fan servir van explicar que recullen la seva aplicació, tot i que sense entrar en detalls ni lletra petita.

Es va poder conèixer la Guia de Bones practiques basades en l’evidència, com hem dit, i es va aprofitar la trobada per donar a conèixer els olis essencials més usats, així com altres procediments i pràctiques que han interessat força les companyes col·legiades. Des de la Comissió s’anima a tothom que hi vulgui prendre part a incorporar-se i connectar-hi, de cara a noves convocatòries que segur es duran a terme.

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.