El Programa Retorn, una opció de millora de la salut per a les infermeres de Tarragona

Les infermeres, com la resta de la població, poden patir al llarg de la seva vida laboral problemes mentals i addiccions, com ara a l’alcohol o altres drogues. Sovint, les persones en aquesta situació, o no en són prou conscients, o tenen dificultats per demanar ajuda. De vegades actuen barreres com la por a represàlies laborals o la possibilitat de posar en risc la seva intimitat, i es dona un cert “complot del silenci” per no abordar-ho. Tot plegat pot fer que es retardin els diagnòstics, es cronifiquin trastorns i aparegui l’automedicació.

A Tarragona, des de l’any 2010 són 67 infermeres i infermers els qui s’han dirigit al Programa Retorn per a abordar el seu problema de salut, en àmbits com salut mental o addiccions, i de forma confidencial. La majoria han estat dones, en actiu, que hi acudeixen de forma voluntària i que presenten mala salut mental, estrès, malestar psicològic, i en ocasions addiccions, principalment a l’alcohol. S’han generat 881 visites en els recursos especialitzats, en el 80% dels casos per un trastorn de tipus mental, en el 12,6% per abús d’alcohol i en el 7,3% d’ocasions per addicció a substàncies.

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA), conscient de les necessitats del col·lectiu infermer a Tarragona i Ebre, facilita aquest servei i contribueix a desplegar les seves activitats, integrat en una aliança institucional que compta avui dia amb finançament del CatSalut i s’articula al voltant de la Fundació Galatea. Des de CODITA es fa una crida a totes les col·legiades a connectar amb el Programa i informar-se si els cal, ja que els pot obrir portes a tractar-se i poder-se rehabilitar, social i laboralment. El contacte es fa mitjançant el telèfon 902 16 10 50, i s’ha d’estar col·legiat i en actiu (en alta laboral).

El programa Retorn neix l’any 2000 impulsat pel COIB (Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona) amb l’objectiu de garantir el millor exercici de la professió infermera, i es constitueix en un servei d’atenció especialitzada confidencial. Retorn fa el seguiment dels casos en àmbit ambulatori i hospital de dia, però també té places sanitàries per a ingressos perllongats en el temps. Els punts forts del programa, tal com explicava la infermera Montserrat Martínez , responsable de la Unitat d’Acollida del Programa Retorn en una sessió celebrada a la seu de CODITA, són “la confidencialitat absoluta, les possibilitats d’informació i consell, l’atenció mèdica i psicològica especialitzada, i la  coordinació amb altres espais d’assessoria del Col·legi, com ara la legal, jurídica, laboral, i d’altres”.

CODITA, al servei de la professió infermera

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) reuneix més de 4.000 professionals –380 infermers i tota la resta infermeres-, i compta amb seus a  Tarragona i Tortosa. El Col·legi ofereix serveis de tota mena i fa una defensa activa de l’excel·lència sanitària a Catalunya. Igualment, mira de respondre a les expectatives de millora i innovació d’una professió que cerca la millora continuada i és clau per a la salut de la ciutadania del nostre país.

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.