El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona ha acollit la presentació de la Guia d’assistència al part a casa, promoguda per l’Associació de Llevadores del Part a Casa de Catalunya, la comissió de llevadores del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya junt amb l’Associació Catalana de Llevadores, i FAME, la Federación de Asociaciones de Matronas de España. El document s’ha actualitzat en una nova versió, que també està disponible en castellà, i ofereix una informació àmplia i inèdita en tot el nostre entorn sobre evidència, recomanacions i procediments a l’hora d’assistir el part a domicili. Les llevadores recorden que aquesta modalitat de part no està contemplat per les cobertures del CatSalut, i reclamen que es reverteixi aquesta situació.

La nova guia del part a casa incorpora novetats com el capítol dedicat al part a l’aigua, així com altres apartats actualitzats com el de mesures per alleugerir el dolor. Es tracta d’un document que té ja un recorregut molt llarg, des del llunyà any 2010 en què quasi no es podia parlar en fòrums clínics o acadèmics de l’opció del part a casa, tal com va expressar la presidenta d’ALPACC Mireia Marcos.

Durant tota la sessió, que va ser un èxit d’assistència, els missatges centrals van girar en torn al dret de les dones a poder parir a casa, en un entorn segur i adient, i amb la premissa que cal normalitzar el part a domicili. La majoria de dones s’hi poden acollir, sempre que no es tracti d’un embaràs de risc, i és una opció que cada vegada interessa a més famílies, més de 400 cada any al conjunt de Catalunya. Tot i que manquen dades, es calcula que a l’Estat espanyol, el 4 per mil dels naixements es produeixen a la llar, ja siguin planificats o no. Ara per ara, segons es va explicar a la jornada, hi ha famílies que ja entrevisten llevadores i equips que acompanyen parts en domicili, per poder fer una elecció conscient de com volen que sigui aquest moment íntim i amb quines persones a prop.

Com a reptes de futur, les llevadores especialitzades en part a casa es proposen poder consolidar el paper de llevadora autònoma, perfeccionar la pràctica assistencial i poder enquestar les dones protagonistes, de cara a millorar encara més l’experiència i els procediments. Al mateix temps, continuar millorant els mecanismes de coordinació entre llevadores que acompanyen el part a casa i altres professionals o àmbits sanitaris que intervenen en l’atenció obstètrica i ginecològica.

 

Share This
El teu navegador està desactualitzat!

Actualitza el teu navegador per veure aquesta pàgina web correctament. Recomanem utilitzar Google Chrome o Mozilla Firefox.Descarregar una versió actualitzada

×