– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

CURS “Gestió de la resposta en salut a emergències humanitàries”

Data d'inici:

28 maig, 2024

Horari

De 15.00 a 19.00 hores.

Durada

20  hores /presencials

Dates

Tarragona, 28/30 de maig i 4/6 i 11 de juny de 2024

Introducció

La salut és un pilar bàsic en el desenvolupament humà tant a nivell individual com col·lectiu als països en vies de desenvolupament on això es fa encara més evident. Per poder enfortir aquest pilar i respondre a les necessitats de salut en aquests països és necessari comprendre quines són les principals problemàtiques de salut a les que han de fer front i conèixer diferents estratègies per respondre-hi, especialment en aquelles circumstancies més crítiques com son les catàstrofes naturals, les epidèmies i els desplaçaments massius de població.

Aquest curs proposa una introducció a l’acció humanitària per tal que personal d’infermeria sense una formació ni experiència específica en acció humanitària pugui  conèixer diferents estratègies per respondre a les diferents problemàtiques de salut en l’àmbit humanitari: desnutrició aguda, epidèmies (còlera, xarampió…) així com a l’impacte en salut dels desastres naturals.

Objectius

L’objectiu general es familiaritzar-se amb els aspectes més significatius de la salut de projectes de resposta a emergències humanitàries, l’epidemiologia en general, i fent èmfasi a les situacions de catàstrofe i epidèmies.

Objectius específics

Descriure els elements  principals i les problemàtiques sanitàries i humanitàries que pateixen les poblacions víctimes de conflicte, epidèmies, crisis nutricionals i desastres naturals en els països en vies de desenvolupament.

Reconèixer i saber aplicar les diferents tipologies de resposta que ofereixen les organitzacions humanitàries a aquestes diferents crisis per tal de reduir la mortalitat i la morbiditat, alleujar el patiment i millorar les condicions de vida d’aquestes poblacions (nutrició, salut, resposta a epidèmies…).

Programa

Metodología

La formació combinarà diverses metodologies docents:

Classes a l´aula, amb metodologia d´estudi de cas, dinàmiques interactives i recursos audiovisuals per completar l’exposició i assegurar que s’imparteixen els conceptes bàsics necessaris.

Durant aquestes sessions els formadors explicaran conceptes i aspectes tècnics que els participants podran adquirir conceptualment. Els participants tindran un primer contacte directe amb treballadors humanitaris.

Durant la sessió de l’últim dia quan es realitzarà l‘estudi de cas d’emergències complexes, es presentarà un context real (Bimbo a República Centro Africana) i es resoldrà el cas proposant una intervenció posant en pràctica els coneixements adquirits durant les altres sessions.

Material necessari: Flipchart (amb rotllos de paper), retoladors de colors, connexió a internet, ordenador i projector.

Contingut

Mòdul 1: Introducció a l´acció humanitària i a l’avaluació de necessitats en crisis humanitàries

– Concepte d’acció humanitària.

– Planejar i implementar una avaluació de necessitats en crisis humanitàries.

– Manual Esfera.

Mòdul 2: Detecció i investigació d’una alerta 

-Introducció a l’epidemiologia en Emergències.

Mòdul 3: Investigació i  resposta a epidèmies

– Investigació i organització de la resposta a una epidèmia (còlera, xarampió…).

Mòdul 4: Avaluació i Resposta a una emergència nutricional

– Què és la desnutrició aguda i el seu impacte al món.

– Com identificar una emergència nutricional.

– Les diferents estratègies de resposta a les crisis nutricionals.

Mòdul 5: Desastres Naturals i afluència massiva de pacients

-Tipologia d´intervenció en diferents escenaris: terratrèmols, huracans, inundacions, tsunami…

Mòdul 6: Resposta en situacions de conflicte i violència sexual

-Principals problemes de salut particulars de les situacions de conflicte i resposta a aquests problemes.

Mòdul 7: Emergències Complexes (conflicte)

Docents

Núria Salse Ubach. Diplomada en Enfermería en Barcelona (UAB) y máster en Enfermedades Tropicales (Universitat de Valencia) y en Atención Primaria de Salud (UAB).La Cooperativa Humanitaria

Formadora, disseny de formacions i avaluadora especialitzada en nutrició

Irene Schiess Bistué.. Llicenciada en Arquitectura per la ETSAB (2003) i màster PMP per la UNIR (2022). La Cooperativa Humanitària SCCL.

Xavier Bartrolí Pascual. Diplomatura Universitària en Infermeria, Escola Universitària Sant Pau – Universitat Autònoma de Barcelona (1992-1995)

Diplomatura en Salut Comunitària en països en vies de desenvolupament, UAB  (1996)

Diploma de postgrau en Cultura de Pau i Gestió de conflictes, UAB (Escola de Cultura de Pau)(2005)

International Diploma in Humanitarian Assistance (Diploma internacional en Acció Humanitària), Center for International Health and Cooperation – Fordham University (New York), 2006. La Cooperativa Humanitària.

Acreditació

Sol·licitada  al  Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CCFCPS)

Dirigit a...

Infermeres i Infermers.

Observacions preus

L’ import corresponent a col·legiats  de CODITA té un 30% de subvenció.

Els col·legiats aturats,  un 50% de  subvenció,  fins un màxim de 20% d’inscripcions en la  totalitat d’alumnes.

Seran acceptades i confirmades per rigorós ordre d’inscripció.

Inscripció

CURS “Gestió de la resposta en salut a emergències humanitàries”

+ Informació

Modalitat

Presencial

Lloc

Tarragona

Com arribar?

Nº d’assistents

Màxim 30 alumnes, mínim 10.

Preu col·legiats

62,00€

Preu no col·legiats

88,00€

Preu col·legiats aturats

44,00€ (presentant document SOC)

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.