CURS Farmacologia d’urgències i emergències

Data d'inici:

25 abril, 2022

Horari

Dedicació estimada: 5 hores setmana

Durada

40 hores , modalitat distància.

Dates

Del 25 d’abril al 19 de juny de 2022

Introducció

No hi ha informació disponible

Objectius

Actualitzar al professional d’infermeria en l’ús de la terapèutica farmacològica en situacions d’urgència i en l’emergència, amb la finalitat de realitzar una atenció eficient en el pacient en estat greu.

Descriure les principals vies d’administració de fàrmacs que s’usen en els diferents serveis d’urgències i emergències.

Ampliar coneixements sobre els fàrmacs més rellevants per la seva gran aplicació terapèutica a pacients que acudeixen al servei d’urgències.

Objectius específics

No hi ha informació disponible

Programa

No hi ha informació disponible

Metodología

No hi ha informació disponible

Contingut

MÒDUL I

 • Tema 1. Farmacocinètica i Farmacodinàmia. Absorció Vies d’administració de fàrmacs; oral,
 • endovenosa, subcutània, intramuscular, sublingual, intraarterial, intratecal, intraperitoneal.
 • Tema 2. Vies d’administració de fàrmacs. Cànules intravenoses. Tècniques endovenoses percutànies. Vies perifèriques del membre superior. Vies perifèriques del membre inferior. Vena jugular externa., Vies centrals. Vena jugular interna. Vena subclàvia, Vena femoral.
 • Tema 3. Respiració i oxigenació. Mecanismes de la respiració; inspiració, espiració. Signes i símptomes  de la insuficiència respiratòria. Administració d’oxigen. Estratègia de suport respiratori al COVID-19. Criteris per indicar suport respiratori a COVID-19.

MÒDUL II

 • Tema 4. Farmacologia al Suport Vital Avançat SVA

MÒDUL III

 • Tema 5. Fàrmacs antiarítmics utilitzats a urgències. Adenosina, Digital, Bloquejants, Verapamil, Atenolol, Metoprolol, Propanolol, Esmolol.
 • Tema 6. Fàrmacs antiarítmics utilitzats a urgències. Lidocaïna, Procaïnamida, mecanisme d’acció, indicacions, dosificació, precaucions, efectes secundaris, interaccions amb altres fàrmacs.
 • Tema 7. Catecolamines a urgències. Formació endògena de catecolamines, Receptors del sistema adrenèrgic.
 • Tema 8. Fàrmacs antihipertensius. Inhibidors de l’Enzim Convertidor de l’Angiotensina (IECA). Captopril, Enalapril.
 • Fàrmacs antihipertensius parenterals: Nitroprusiat sòdic, Labetalol, Urapidilo, Nitrats, mecanisme d’acció, indicacions, dosificació, precaucions, efectes secundaris, interaccions amb altres fàrmacs.
 • Tema 9. Fibrinolítics rt-PA. TNK. mecanisme d’acció, indicacions, dosificació, precaucions, efectes secundaris, interaccions amb altres fàrmacs.
 • Tema 10. Maneig farmacològic de l’SCA. Codi IAM. Tractament anticoagulant pacients ingressats amb COVID-19. Interaccions fàrmacs antitrombòtics i fàrmacs per tractar COVID-19. Tractament antiagregant per a pacients ingressats per COVID-19. Tractament antitrombòtic per a pacients no infectats per COVID-19
 • Tema 11. Diürètics tiazídics, Diürètics estalviadors de potassi, Diürètics que actuen sobre la Nansa de Henle. mecanisme dacció, indicacions, dosificació, precaucions, efectes secundaris, interaccions amb altres fàrmacs.

MÒDUL IV

 •  Tema 12. Farmacologia a les Emergències respiratòries. Fàrmacs beta adrenèrgics, Salbutamol, Fàrmacs anticolinèrgics, Bromur d’Ipratropi.

MÒDUL V

 • Tema 13. Farmacologia a les Emergències Endocrines. Insulines, Antidiabètics orals, Agents tiroïdals i antitiroïdals.
 • Tema 14. Fluids .Tipus de fluids. Cristaloides i col·loides. Ús de cristal·loides o col·loides.

MÒDUL VI

 • Tema 15. Corticoides. Dexametasona, Hidrocortisona, Prednisona, Metil-Prednisolona.

MÒDUL VII

 • Tema 16. Farmacologia de l’aparell digestiu. Fàrmacs antiulcerosos. Ranitidina, Omeprazol, Pantoprazol, Lansoprazol, Fàrmacs antiemètics,
 • Metoclopramida, Antagonistes de la serotonina, Ondasetron, Granisetron.

MÒDUL VIII

 • Tema 17. Terapèutica antitrombòtica. Anticoagulants; Heparines no fraccionades, Anticoagulants orals Warfarina i Acenocumarol, NACO Dabigatran, Rivaroxaban, Apixaban Heparines de baix pes molecular. Antiagregants plaquetars, Aspirina, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel Abciximab, Tirofiban.

MÒDUL IX

 • Tema 18. Psicofarmacologia. Neurolèptics. Benzodiazepines.. Anticonvulsivants. Àcid valproic. Levetiracetam
 • Tema 19. Agents i Antídots utilitzats més freqüentment en les intoxicacions: Naloxona , Xarop d’Ipecacuana N-acetil cisteina, Carbó activat, Tiamina, Hidroxicobalamina, Flumazenil,.

MÒDUL X

 • Tema 20. Analgèsics i Antiinflamatoris. Analgèsics opiacis; Morfina, Meperidina, Fentanil, Tramadol.
 • Tema 21. Sedació : Benzodiazepines, Propofol, Tiopental sòdic, Etomidat, Ketamina. Relaxants musculars: Succinilcolina, Pancuroni, Atracuri, Vecuroni, Rocuroni .

MÒDUL XI

 • Tema 22. Farmacologia a les Emergències Ginecològiques i Obstètriques. Oxitocina
 • Tema 23. Ús de fàrmacs durant l’embaràs i la lactància.

Test Final:

Durant el Curs estan programades les avaluacions i casos pràctics de cada mòdul.

Una vegada finalitzat el curs es realitzarà Test d’Avaluació final de 45 preguntes amb multi

resposta i només una resposta valida.

És necessari superar el 70% del test.

Docents

DIRECTOR CURS:

DR. EDUARD MARTÍNEZ GARCÍA

 Metge Assistencial Unitat Medicalitzada en  el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM ).

Acreditació

Formació acreditada amb 5,6 crèdits pel Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CCFCPS)

Dirigit a...

Infermeres i Infermers.

Observacions preus

L’ import corresponent a col·legiats  de CODITA té un 40% de subvenció.

Per a poder accedir  a la devolució de l’import d’inscripció, s’haura de comunicar la baixa 72 hores abans de l’inici del curs.

Inscripció

Places exhaurides!

CURS Farmacologia d’urgències i emergències

+ Informació

Modalitat

Online

Lloc

Altres

Com arribar?

Nº d’assistents

Mínim 10 alumnes, màxim 30.

Preu col·legiats

45€

Preu no col·legiats

75€

Preu col·legiats aturats

---

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.