La Setmana Sense Fum 2024 sensibilitza sobre el consum de tabac entre les persones amb malaltia mental.

Les Comissions de Tabaquisme i de Salut Mental del CCIIC donen suport al Manifest de la #ssfcat24 que se celebra entre el 25 i el 31 de maig, a Catalunya. 

La celebració de la XXV Setmana Sense Fum que s’inicia aquest 25 de maig i finalitza coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac, el 31 de maig, té com a lema “Zero emissions també als teus pulmons”.

Un objectiu que, amb una sensibilitat especial, posa en valor la importància de continuar treballant per ajudar les persones amb trastorns mentals a deixar de fumar, donada l’alta prevalença de tabaquisme en aquesta població i per l’alta afectació d’aquest consum en la seva mortalitat i esperança de vida.

Segons dades de què disposa ell Departament de Salut, la meitat de les morts succeïdes entre membres d’aquest col·lectiu, estan relacionades amb el consum de tabac. Una realitat que cal aturar i queda reflectida en el Manifest “La necessitat d’abordar el tabac en l’àmbit de la salut mental. Setmana sense Fum – Salut Mental 2024” que han signat més d’una trentena d’institucions, incloent-hi el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) que hi dona suport des de les seves Comissions de Tabaquisme i de Salut Mental.

La lectura del Manifest aporta dades demolidores com que “les persones afectades per trastorns mentals tenen prevalences de tabaquisme molt elevades, que s’incrementen a mesura que augmenta la gravetat del trastorn, de manera que arriben al 80% en les persones amb trastorns mentals greus hospitalitzats”. Una addicció que fa que l’esperança de vida d’aquestes persones sigui “fins a 20 anys menor que la de la població general”; i respecte de la qual la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, el seu grup de treball de Tabac i Salut Mental i les institucions signants del document, demanen una “intervenció normalitzada” sobre el consum de tabac en usuaris i usuàries dels serveis de salut mental.

Com a línies d’actuació prioritàries, el Manifest apunta que aquesta intervenció sigui part integral de la cartera de serveis dels hospitals i centres d’atenció ambulatòria amb unitats de salut mental i s’inclogui en el pla terapèutic de totes les persones ateses que fumin, com a indicador de qualitat assistencial. També es demanen protocols de tractament efectius i incentivar la formació per a la intervenció en el consum de tabac dels professionals que treballen a les institucions que presten serveis a l’atenció a la salut mental i addiccions. Quelcom que suposa disposar dels recursos necessaris per poder fer-ne un abordatge integral i disposar de fàrmacs i els esmentats professionals amb formació per realitzar aquestes intervencions, entre altres.

A més, es proposen línies estratègiques com la protecció de les persones ateses i dels professionals envers l’exposició al fum ambiental del tabac en aquelles unitats de salut mental on encara es permet el consum de tabac i vetllar pel compliment de la normativa vigent, que prohibeix fumar en totes les unitats de salut mental de curta estada, fent especial èmfasi en els pacients menors d’edat. En l’àmbit de la visibilització i el rol exemplar dels professionals que treballen en l’àmbit de la salut mental, les entitats firmants del document, demanen evitar la visibilitat de treballadors i treballadores, fumant a les portes dels centres sanitaris i, així mateix, oferir-los ajuda per deixar de fumar.

Podeu descarregar el Manifest “La necessitat d’abordar el tabac en l’àmbit de la salut mental. Setmana sense Fum – Salut Mental 2024” a

Manifest SSF24 (1)

ENLLAÇ NOTÍCIA CONSELL

 

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.