Un estudi tarragoní mostra que un 13,8% dels residents presenten desnutrició i el 45% risc de desnutrició

ENLLAÇ TARRAGONA 21Un estudi¹ fet per la infermera del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA), Júlia Molina analitza l’estat nutricional de les persones ingressades en una residència geriàtrica adscrita a l’Àrea Bàsica Reus 5.

“Les persones que estan en les residències geriàtriques majoritàriament són fràgils, dependents i d’edat avançada. I sabem que aquest envelliment i la cronicitat afavoreixen l’increment de la desnutrició i, en conseqüència, de morbimortalitat” explica Júlia Molina, infermera al CAP Marià Fortuny de Reus. Justament un dels objectius de l’estudi ha estat poder identificar quins són els factors relacionats amb la nutrició en persones institucionalitzades.

De fet, els resultats de l’estudi ens mostren que en la mostra analitzada, un 13,8% dels residents presenten desnutrició i el 45% risc de desnutrició.

La infermera de CODITA, Júlia Molina, recorda que “hi ha patologies que afecten la nutrició, per exemple, la demència, l’úlcera per pressió o la MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) que provoquen un augment del consum energètic, en canvi, malalties com l’ICTUS, el parkinson, la demència, la depressió i l’anorèxia redueixen la ingesta”.

A més, una gran quantitat dels pacients grans institucionalitzats estan polimedicats, i cal recordar que també els fàrmacs afecten la nutrició. És el cas dels anorexigens (fàrmacs que redueixen la gana) com diürètics, antidepressius, i sedants. O medicaments que provoquen alteració del gust: com els AINE (per tractar el dolor), ibuprofens, alguns antibiòtics com la penicil·lina, o medicaments per a la tensió (anomenats IECA), i finalment els Inhibidors d’absorció de nutrients: com els laxants, antiàcids, corticoides.

De fet, de tots els residents, l’estudi ha trobat que el 62,5% estan polimedicats, el 48,1% són pacients crònics complexos, el 3,7% pateixen disfàgia (dificultat per a tragar menjar), el 44,4% tenen dependència total i el 44,4% pateixen deteriorament cognitiu important.

En el cas de les persones de la residència amb desnutrició s’observa que un 73% té dependència total, el 91% deterioració cognitiu important, el 64% prenen fàrmacs que afecten l’estat nutricional i el 100% tenen malalties que afecten l’estat nutricional. En el cas de persones de la residència amb risc de desnutrició es veu com un 54% presenta dependència total, un 61% deteriorament cognitiu i un 78% prenen medicació que afecta l’estat nutricional. I respecte als residents amb estat nutricional normal, un 15% presenten dependència total, un 12% deteriorament cognitiu i un 91% prenen medicació que afecta l’estat nutricional.

El risc de desnutrició de la mostra està dins dels valors obtinguts en altres poblacions similars. Analitzant els factors relacionats amb la nutrició, es veu que els residents amb desnutrició i risc de desnutrició tenen pitjor estat funcional i cognitiu, però no s’observen diferències amb el consum de fàrmac, que és superior en els residents amb bon estat de nutricional.

Per concloure, la infermera de CODITA, Júlia Molina, recorda que “som conscients que l’envelliment i la cronicitat afecten la desnutrició i, per tant, és normal trobar-ne més en residències on estan institucionalitzades persones grans amb un estat general de salut pitjor, però cal igualment afavorir programes d’intervenció interdisciplinària per prevenir complicacions de salut i fer un seguiment de l’estat nutricional dels residents des de l’Atenció Primària.”.

Estudi

Estudi descriptiu transversal per conèixer l’estat nutricional en persones institucionalitzades, mitjançant qüestionari mini nutritional assesment (MNA), i analitzant paràmetres bioquímics i revisió de les històries clíniques (patologies, prescripció, estat funcional i cognitiu). Hi participen 81 persones, 54 dones i 28 homes, amb una edat mitjana de vuitanta-quatre anys.

La desnutrició en les persones grans

El Departament de Salut de la Generalitat situa la prevalença de desnutrició en persones grans al nostre país entre el 16,6 i el 24,6% i el 20% en pacients que viuen en residències.

La desnutrició en la gent gran és un problema no només per ella mateixa, també perquè comporta problemes de salut com l’augment del risc d’infeccions, caigudes i fractures, o l’agreujament de patologies habituals en la tercera edat com la diabetis, o els problemes cardiovasculars.

¹ Estudi nutricional dels residents d’un centre geriàtric

Sobre CODITA

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) reuneix més de 4.000 professionals – dels quals hi ha 380 infermers col·legiats i tota la resta són infermeres-, i compta amb seus a Tarragona i Tortosa. El Col·legi ofereix serveis de tota mena i fa una defensa activa de les necessitats sanitàries a casa nostra. Igualment, mira de respondre a les expectatives de millora i innovació d’una professió que vol la millora continuada i és clau per a la salut de la ciutadania del nostre país.

www.codita.org

ENLLAÇ TARRAGONA RÀDIO

ENLLAÇ TARRAGONA 21

ENLLAÇ DIARI MÉS

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.