– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

Un estudi d’una infermera de Tarragona demostra que el gingebre és efectiu en el tractament de les nàusees i vòmits oncològics

Un estudi, realitzat per la infermera del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) Raquel Tejada Musté analitza si el gingebre és efectiu en el control de les nàusees i vòmits produïts per la quimioteràpia en pacients amb càncer de mama.

En aquests sentit, alguns estudis ja havien demostrat que la ingesta de gingebre té un efecte significatiu en la disminució de les nàusees agudes en pacients oncològics.

“El tractament del càncer de mama, que pot incloure tractaments farmacològics (quimioteràpia, fàrmacs monoclonals i teràpies dirigides, entre d’altres), radioteràpia i cirurgia, té un gran impacte a la vida de les pacients que, sovint, genera dificultats per complir els rols familiars, incapacitat per treballar o per participar en activitats socials. Això passa perquè als efectes propis de la malaltia  se sumen els efectes secundaris dels tractaments. I un dels efectes pitjor tolerats per les pacients i que més desconfort els provoca, són les nàusees i els vòmits, augmentant la seva ansietat  i causant una gran repercussió en la seva qualitat de vida” explica la infermera de CODITA, Raquel Tejada, investigadora del projecte.

De fet, les nàusees i vòmits els pateixen fins a un 70-80% de les pacients que reben quimioteràpia, malgrat la utilització de pautes antiemètiques¹ altament eficaces en la seva prevenció. Aquestes nàusees i vòmits suposen, sovint, deshidratació, desnutrició, alteracions electrolítiques, deteriorament físic i psicològic, problemes esofàgics, ocasionant, en alguns casos, retards o canvis en el tractament oncològic i fins i tot abandonament per part de les pacients.

El gingebre és una espècie i planta medicinal procedent d’Àsia Central i Sud-est Asiàtic (gairebé el 50% de la collita mundial procedeix de l’Índia). L’arrel d’aquesta planta que té un sabor lleugerament picant amb un toc de llimona, s’utilitza des de l’antiguitat com a condiment culinari i “medicament” a la medicina popular. Són indicacions d’aquesta planta diversos trastorns digestius, circulatoris, respiratoris (tos), reumàtics, vertígens, nàusees i vòmits, entre d’altres. És per aquestes qualitats que hem volgut veure si “la ingestió de gingebre afavoreix la disminució de les nàusees i vòmits en pacients oncològics” diu Raquel Tejada.

L’Estudi

Es va realitzar un estudi de cohort longitudinal aleatoritzat i prospectiu, entre juny del 2021 i abril del 2022, en una mostra de dones diagnosticades de càncer de mama en tractament amb quimioteràpia. La mostra va estar formada per 40 pacients tractades a la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent de Tarragona. Les pacients van estar assignades aleatòriament a dos grups. El primer va estar format per 20 dones que rebien fàrmacs antiemètics prescrits per l’oncòloga. El segon grup va estar format per 20 dones que, a més del tractament antiemètic, van ingerir gingebre en format llaminadura 500 mg abans de l’esmorzar, del dinar i el sopar, els 3 dies previs i posteriors a la quimioteràpia.

Els resultats d’aquesta investigació mostren que els vòmits van ser significativament majors en les dones menors de 50 anys i no hi va haver diferències en relació amb les nàusees. Les dones amb antecedents d’hiperèmesi gestacional² van patir més episodis de nàusees però no de vòmits. Igualment s’ha observat que l’administració d’antiemètics va ser més eficaç per controlar els vòmits que les nàusees i, finalment, que la ingesta de gingebre va ser molt eficaç per controlar les nàusees però no tant per controlar els vòmits.

Per la infermera de CODITA, Raquel Tejada, “aquests resultats mostren l’efectivitat del gingebre per potenciar l’efecte que els fàrmacs antiemètics exerceixen sobre les nàusees i, per tant,  les pacients es podrien beneficiar de l’associació de gingebre als fàrmacs pautats per les nàusees i vòmits induïts per la quimioteràpia. Per altra banda, tant el sistema sanitari com les pacients sortirien beneficiats, ja que, el gran nombre de persones que pateixen aquest símptoma suposa un elevat cost derivat de la utilització de medicaments antiemètics tant de dispensació hospitalària (despesa pública) com farmacèutica (despesa privada)”.

El càncer

El càncer engloba un grup nombrós de malalties caracteritzades pel desenvolupament de cèl·lules anormals, que es divideixen, creixen i es disseminen incontroladament a qualsevol part del cos. Aquestes cèl·lules formen un tumor que sol envair el teixit circumdant amb la possibilitat de causar metàstasi a punts distants de l’organisme. Aquest tipus de malaltia pot ser deguda tant per factors genètics de la persona com per agents externs. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el càncer és una de les primeres causes de morbi-mortalitat a nivell mundial (9,6 milions de morts a l’any 2018) i, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE) és la segona causa de mort a Espanya (26,4% del total de defuncions).

El càncer de mama és un tumor maligne desenvolupat a les cèl·lules i estructures de la glàndula mamària, a causa de la multiplicació cel·lular descontrolada. Sol originar-se als lobels (glàndules productores de llet) o als conductes (transporten la llet dels lobels la mugró) i, amb menys freqüència, en els teixits estromals (teixit conjuntiu i fibrós de la mama).

L’origen del càncer de mama és una anomalia genètica que només és heretada en un 5-10% dels casos. La resta de casos, entre un 85-90% són deguts a anomalies genètiques vinculades al procés d’envelliment. En el cas de la dona, el càncer de mama és el tipus de càncer més freqüent. Es calcula que 1 de cada 8 dones tindrà un càncer de mama al nostre país.

¹ Medicament evita vòmits

²Vòmits intensos durant l’embaràs.

ENLLAÇ LA PLANA RÀDIO

ENLLAÇ RÀDIO CIUTAT DE TARRAGONA

ENLLAÇ SETMANARI L’EBRE.CAT

ENLLAÇ DIARI MÉS

ENLLAÇ TARRAGONA DIGITAL

ENLLAÇ TARRAGONA 21

ENLLAÇ TARRRAGONA RÀDIO.CAT

ENLLAÇ CAPGROS.COM

 

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.