8M2024: Per un sistema de salut més equitatiu i inclusiu amb les infermeres

“Imagina un món amb igualtat de gènere. Un món lliure de prejudicis, estereotips i discriminacions. Un món divers, equitatiu i inclusiu. Celebrar els èxits de les dones. Sensibilitzar sobre la discriminació. Prendre mesures…” Així arrenca la campanya internacional d’aquest 8 de març que, sota els hashtags #IWD2024 #InspireInclusion, demana el respecte i la incorporació real de les dones en tots els àmbits de la societat i de la vida.

Missatge alineat amb el del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) que, “traslladant aquesta inclusió al terreny de la salut, reivindiquem el respecte professional i la incorporació efectiva de les infermeres a tots els espais de decisió, lideratge i gestió del sistema de salut”, explica la Dra. Glòria Jodar, degana de la corporació.

Jodar fa una lectura retrospectiva del paradigma viscut en aquest últim any pel col·lectiu professional més nombrós de salut –altament feminitzat– que és la Infermeria. “Any 2024. Més de 150 anys han passat del moviment gestat en plena revolució industrial, origen de l’actual Dia Internacional de les Dones, i poques són les coses que han canviat per nosaltres. Formació de Grau universitari però sense nivell reconegut ni retribuït. Formació especialitzada sanitària, però sense categoria professional, ni plaça d’infermera especialista, ni complement salarial” –apunta Jodar– “un despropòsit i una injustícia tot plegat”.

Pel que fa a la presència i participació de les infermeres en els òrgans superiors de proposició, creació i planificació de les Polítiques de Salut, destaca la degana del CCIIC que “els reptes de salut que presenta la població mundial van encoratjar l’OMS a recomanar a tots els governs la incorporació de la Infermera en Cap, una figura de poder orientada a la creació d’una societat de cures que pugui atendre les necessitats de la ciutadania. Un repte majúscul quan la professionalització de les cures pateix encara els estigmes de gènere que, més enllà de la mateixa infermera, assetgen la Infermeria com a professió”.

A aquestes desigualtats de gènere en l’àmbit institucional i professional, s’hi uneixen els estereotips i prejudicis vers les dones que afecten per igual les infermeres. La hipersexualització de la professió –un fet contínuament denunciat i, encara, contínuament reproduït– o les dificultats per a la conciliació i les càrregues domèstiques i familiars, són altres dels factors que afecten greument “el projecte de vida personal i de carrera professional de les infermeres”.

EL 8M A CATALUNYA

La celebració institucional a Catalunya, se centra enguany en la defensa dels drets sexuals i reproductius i per commemorar el Dia Internacional de les Dones, la Generalitat ha endegat la campanya “La meva regla, les meves regles” que, entre altres accions, consisteix en el repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables. Un àmbit d’intervenció en què les llevadores lideren nombrosos serveis i programes de prevenció i tractament arreu del territori per garantir que les dones, joves i nenes rebin la informació, la protecció i les cures adequades per gaudir d’una bona salut sexual i reproductiva.

ENLLAÇ CONSELL

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.