La participació de les infermeres tarragonines en les polítiques escolars ajudaria a disminuir el consum de begudes energètiques entre els joves

Una recerca realitzada per la infermera Anna Batet del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) analitza el consum de begudes energètiques entre els adolescents i com les polítiques educatives poden ajudar a disminuir-lo.

En les seves conclusions, la infermera Anna Batet explica “des de la infermeria es poden actuar de diverses maneres per ajudar a frenar el consum d’aquestes begudes en adolescentsLa més rellevant és l’educació, ja que podem educar als adolescents i a les seves famílies sobre els perills del consum excessiu que provoquen les begudes energètiques, incloent-hi els efectes a curt i llarg termini, però especialment, ajudaríem si les infermeres fóssim presents en el procés de desenvolupament de les polítiques escolars relacionades amb la venda de begudes energètiques. També a través de la promoció d’opcions saludables, d’aquesta manera es pot promoure la nutrició adequada i l’activitat física per millorar els nivells d’energia sense dependre d’aquestes begudes. I finalment, a través de la consulta infermera: la detecció primerenca d’un consum excessiu i la realització d’avaluacions de salut per detectar també possibles problemes relacionats amb el consum”.

I es que la intervenció educativa en edats escolars és fonamental si tenim en compta que el gruix de consum d’aquestes begudes es produeix entre els joves d’entre 14 i 18 anys.  De fet, per això el Ministeri de Sanitat fa anualment una enquesta sobre l´ús de drogues en ensenyaments secundaris a Espanya (Enquesta ESTUDES). En aquesta enquesta es pregunta sobre el consum de begudes energètiques i els resultats més recents ens indiquen que  4 de cada 10 estudiants han pres begudes d’aquest tipus en els últims 30 dies, i la prevalença és més gran en els nois (50,7%) que en les noies (39,0%). S’observa també que el consum més gran en les noies es produeix als 15 anys i en els nois als 17 anys.

Begudes energètiques i salut

Les begudes energètiques contenen 320 mg/l de cafeïna, es a dir, equivalen a 2 tasses de cafè exprés, o 4 llaunes de cola o 4 tasses de cafè filtrat.

La infermera de CODITA, Anna Batet explica que “està comprovat que en nens, adolescents i adults joves, aquestes begudes no tenen cap benefici a l’organisme i l’únic que provoca és un augment del risc de patir conseqüències greus. Sabem que la cafeïna augmenta el nivell d’alerta i el de locomoció, per tant, un dels principals efectes advers és l’afectació cardiovascular i respiratòria, com les taquicàrdies, sent l’efecte secundari més prevalent, i també problemes neurològics. Una altra simptomatologia adversa en persones acostumades a prendre cafeïna diàriament, és l’aparició d’ansietat, irritabilitat i somnolència quan es produeix una retirada sobtada”.

El consum excessiu d’aquestes begudes pot provocar efectes secundaris negatius, com insomni, taquicàrdia, ansietat, hipertensió arterial i afectació del sistema nerviós. I aquests efectes es produeixen al cap de 30-45 minuts de la ingesta i estan presents al cos d’entre tres i vuit hores.

Per la infermera Anna Batet, de CODITA, “cal tenir present que aquestes begudes energètiques no només porten cafeïna, també altres components que consumits en excés son perjudicials per l’organisme com: el ginseng, la taurina, el guaranà, els carbohidrats i el sucre”.

El ginseng és una planta l’arrel de la qual s’utilitza com a estimulant gràcies a la substància que se n’extreu. Provoca un benestar general al cos, augmenta la capacitat de concentrar-se, disminueix el cansament, de tal manera que augmenta l’energia i redueix l’estrès, el problema, explica la infermera de CODITA és que “no hi ha una evidència científica sobre el seu consum en adolescents i nens, i, per tant, no se’n recomana el seu consum”.

La taurina és un aminoàcid que el cos pot produir per si mateix, i la seva funció principal és la síntesi de la bilis. Es troba de forma natural a la carn, al peix, a productes lactis, i també està disponible com a suplement alimentari.  Una dieta normal conté entre 20 i 200 mil·ligrams de taurina. La concentració de taurina que hi ha a les begudes energètiques, depèn molt de la marca que ho comercialitzi, però la qüestió és que conforme van passant els anys, els nivells de taurina va augmentant. Encara no hi ha evidència científica dels efectes adversos que pot provocar als humans un excés de taurina, però sí que un estudi va demostrar que la ingesta d’aquest component pot disminuir destacadament la pressió arterial.

La guaranà és una planta originària de l’Amazones, i actualment molt coneguda per l’alt contingut d’estimulant i la concentració de cafeïna que inclou (el doble de concentració de la que tenen els grans de cafès). En una beguda energètica podem trobar entre 1,3 i 278 mg/330 ml. El consum d’aquest fruit produeix una millor funció a escala cognitiva, augmenta la velocitat d’atenció i el raonament lògic. I no està recomanat per dones embarassades ni en període de lactància, com tampoc per a  nens i adolescents, ja que pot elevar la pressió arterial i la despesa cardíaca.

Els carbohidrats són una de les fonts energètiques més importants pel nostre organisme, i són essencials per una alimentació correcta i múltiple, ara bé, en una beguda energètica, podem trobar entre 20-30 grams de carbohidrats, i això es pot considerar una acumulació alta, ja que una persona en un sol dia n’ha de consumir màxim 120 grams.

El sucre és present en grans quantitats a les begudes energètiques, perquè l’alta quantitat de sucre que contenen és una font d’energia molt ràpida per a l’organisme. A les begudes energètiques trobem d’11 a 15 grams de sucre per cada 100 ml. La infermera de CODITA Anna Batet alerta que “ aquests refrescs son habitualment de 500 ml, per tant, s’està consumint 55 grams de sucre en una sola beguda, i cal recordar que per l’OMS, el màxim diari són 50 grams, per tant, amb una única llauna ja s’abusaria del consum recomanat màxim diari, sense tenir en compte les menjades necessàries diàries”.

 

Sobre CODITA

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) reuneix més de 4.000 professionals – dels quals hi ha 380 infermers col·legiats i tota la resta són infermeres-, i compta amb seus a Tarragona i Tortosa. El Col·legi ofereix serveis de tota mena i fa una defensa activa de les necessitats sanitàries a casa nostra. Igualment, mira de respondre a les expectatives de millora i innovació d’una professió que vol la millora continuada i és clau per a la salut de la ciutadania del nostre país.

www.codita.org

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.