IV Jornada d’Infermeria i Responsabilitat Política de la Societat Catalano-Balear d’Infermeria (SCBI).

INFERMERES, POLÍTICA I PODER

La Dra. Glòria Jodar, degana del CCIIC, assisteix a la IV Jornada d’Infermeria i Responsabilitat Política de la Societat Catalano-Balear d’Infermeria (SCBI).

La seu de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de les Balears, a Barcelona, ha acollit aquest matí la que ha estat la quarta edició de la Jornada d’Infermeria i Responsabilitat Política que organitza la Societat Catalano-Balear d’Infermeria (SCBI).

La jornada –a la qual ha assistit la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), Glòria Jodar– ha despertat gran interès, doncs tal com explicava la presidenta de la SCBI en el seu discurs de benvinguda, Esther Risco Vilasarau, s’ha celebrat “en un moment de profunda reflexió sobre el nostre reconeixement, les competències i la necessitat de millores laborals”. Risco que ha donat la benvinguda als assistents acompanyada de Carme Planas Campmany, gerent de Cures Infermeres del Departament de Salut, ha anat un pas més enllà dient que “és un moment complex, convuls i potencialment revolucionari”.

La jornada ha continuat amb la conferència inaugural centrada a “El dret a la cura. Reflexions per aquest segle XXI” de la Dolors Comas d’Argemir, catedràtica emèrita d’Antropologia Social de la Universitat Rovira i Virgili; que no ha desaprofitat l’ocasió per parlar de la “crisi de la cura” que ha provocat “la injustícia social”, de l’èxit social i (alhora) “repte” que suposa la longevitat o “aconseguir la transformació social i política per al reconeixement del Dret a la Cura”, entre altres aspectes.

Amb aquest mateix neguit infermer pel canvi, en les paraules de Núria Cuixart Ainaud que moderava la taula rodona “Relacions de poder i conflictes de rol”. Cuixart, que és professora col·laboradora de la Facultat d’lnfermeria de la Universitat de Barcelona (UB), membre del Col·lectiu Minerva i va ser degana del CCIIC, ha definit el poder com “la capacitat de decidir i de poder transformar” i ha fet una advertència sobre com “les infermeres, a força de subestimar el nostre poder, el perdem”.

La taula ha comptat amb la participació de Meritxell Cascán Montiel, infermera d’Urgències de I’Hospital Clínic i Provincial de Barcelona, coordinadora de Cooperació del COIB i del Campus Clínic Solidari; Daniela Lleixà Lleixà, infermera a I’EAP Tortosa Oest de l’APICS Terres de l’Ebre i alcaldessa de Mas de Barberans; i Maica Herranz Rodríguez, infermera referent de Benestar Emocional i coordinadora de Recerca d’Infermeria al CAP Casanova de Barcelona i membre del Grup Motor de la Xarxa pel Dret a la Cura.

Tot seguit, Sara González Muñoz que conduïa la jornada, ha entrevistat Adriana Güell Sans, co-coordinadora de la Time Use Initiative, un moviment mundial que impulsa la implementació efectiva del dret al temps i de les polítiques del temps per a totes les persones. Güell ha convidat les infermeres a prendre consciència sobre “la pobresa del temps”

La conferència de clausura “La construcció social del poder” de Soledad Gallardo Bonet, directora gerent de I’Hospital Universitari Son Llàtzer de Palma de Mallorca i guardonada amb el Premio Nacional de Enfermería en l’àmbit gestor; ha apostat per “generar nou poder i no lluitar per canviar els existents” –missió impossible, segons Gallardo– per aconseguir els canvis. Un poder nou pel qual cal “relat i coratge”.

La jornada ha finalitzat amb la lectura de conclusions per part de Miriam Rodríguez Monforte, vocal de docència de la SCBI.

ENLLAÇ NOTÍCIA DEL CONSELL

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.