La llevadora: Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Ho ha anunciat avui l’UNESCO en mèrit als coneixements, habilitats i bones pràctiques de les infermeres especialistes en obstetricoginecologia.

La divuitena sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, que se celebra a Kasane (República de Botswana) entre els dies 4 i 9 de desembre, ha anunciat avui la inscripció de la Llevadora en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Una notícia que el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) celebra i que “suposa un reconeixement extraordinari per a les infermeres especialistes en obstetricoginecologia. Aquesta consideració posiciona les llevadores i la seva cura professional com un bé a guardar i protegir pels estats i les societats”, en paraules de la seva degana, la Dra. Glòria Jodar, que ha aprofitat per felicitar l’Associació Catalana de Llevadores (ACL) com a col·lectiu i “totes i cadascuna de les nostres llevadores”.

Diu la UNESCO que “les llevadores són acompanyants i suports de les dones embarassades i de les seves famílies abans, durant i després del part. Al llarg de l’embaràs, les llevadores fan visites a casa, proporcionen orientació i atenció, i faciliten classes de preparació al part i de formació de capacitats. Contribueixen a la protecció dels drets humans fonamentals transmetent els seus coneixements a les mares i les famílies.

La llevadora es basa en pràctiques basades en l’evidència i coneixements, habilitats i tècniques tradicionals. Varia segons els contextos socials, culturals i naturals de diferents comunitats i països, i de vegades inclou coneixements de medicina tradicional i de plantes i herbes medicinals.

La llevadora també implica pràctiques culturals, vocabulari, celebracions i rituals específics. Les habilitats i coneixements relacionats han estat salvaguardats, desenvolupats i transmesos per comunitats practicants durant generacions, especialment dins de xarxes de dones.

El coneixement tradicional de la llevadora s’acumula mitjançant l’experiència directa, l’observació i la interacció amb el cos humà. Es transmet mitjançant la instrucció oral, l’observació, la participació i l’intercanvi entre iguals. En molts països, la pràctica de la llevadora també requereix una certificació, i els coneixements i habilitats relacionats es transmeten a través de l’educació formal, com ara l’aprenentatge acadèmic basat en plans d’estudis, alguns dels quals s’alineen amb els estàndards establerts per la Confederació Internacional de Llevadores”.

MÉS INFORMACIÓ DEL CONSELL

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.