COMUNICAT CCIIC ACL – DOULA NO ES SINÒNIM DE LLEVADORA

La Comissió de Llevadores del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i l’Associació Catalana de Llevadores (ACL) han dirigit avui un comunicat conjunt en el qual demanen a la Real Academia Española (RAE) que es procedeixi a la revisió de la definició de la paraula ‘doula’, així com la retirada de la seva accepció com a sinònima de –”doula – 1. f. Persona, generalmente mujer, capacitada para prestar asistencia, orientación y apoyo emocional a una mujer durante el embarazo, el parto y el posparto. / Sin.: comadrón, matrón, matrono, partero, comadre.”– que figura en el Diccionario de la lengua española.

En el seu escrit, el CCIIC i l’ACL aclareixen a la RAE que “la llevadora és una professional sanitària reconeguda legalment a l’Estat Espanyol, així com a nivell internacional, que està subjecta a una formació acadèmica pregraduada i postgraduada, tal com estableixen la Ley 44/2003, de 21 de noviembre, de ordenación de las profesiones sanitarias i l’Orden SAS/1349/2009, de 6 de mayo, por la que se aprueba y publica el programa formativo de la especialidad de Enfermería Obstétrico-Ginecológica (Matrona) en la qual s’estableixen les competències de les llevadores”.

A més, incideixen que la llevadora és “una professional especialista que ha cursat la formació universitària de Grau en Infermeria (quatre anys) i la Formació Sanitària Especialitzada (FSE) d’Infermeria Obstètric – Ginecologia (dos anys) i, és per això, que el terme doula no pot ser considerat sinònim de la professió de llevadora, ja que no compleix els requisits legals anteriorment descrits”.

El comunicat, emès el matí d’avui, ja ha rebut resposta de la Secretaria de la RAE que agraeix la notificació i informa que hacemos llegar al Instituto de Lexicografía de la RAE para su estudio”.

 Es pot consultar el comunicat en el següent enllaç:

COMUNICAT

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.