10a Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol.

Fins al 19 de novembre de 2023: es va celebrar 10a Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol amb el lema ‘Veus el que beus? El dret a la informació sobre els riscos del consum d’alcohol’.

El 44,6% dels inicis de tractament per addiccions a Catalunya el 2022 van ser causats per l’alcohol; substància responsable d’1 de cada 4 morts entre els joves de 20 a 24 anys a tot el món, segons l’Organització Mundial de la Salut. Per això, amb motiu del Dia Mundial Sense Alcohol, que se celebra cada 15 de novembre, la Generalitat ha impulsat el dret de les persones a disposar d’informació veraç en relació amb els riscos i la salut.

No existeix un nivell de consum segur d’alcohol i no consumir-ne és l’únic que n’evita els efectes nocius. A més, fins al 19 de novembre, es promou la 10a Setmana de sensibilització sobre els riscos del consum d’alcohol amb el lema        ‘ Veus el que beus? El dret a la informació sobre els riscos del consum d’alcohol ’. L’alcohol és la substància psicoactiva més consumida.

  • El 7,5% de les persones d’entre 15 i 64 anys en beuen cada dia.
  • El 21,5% dels joves entre 14 i 18 anys s’ha emborratxat el darrer mes, especialment durant el cap de setmana.
  • L’alcohol és la substància amb més demandes de tractament a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències de Catalunya.     Concretament, l’any 2022, el 44,6% d’inicis de tractament van ser motivats per l’alcohol.
  • Més de la meitat de les urgències hospitalàries del 2022 per consum de substàncies van estar relacionades amb l’alcohol.
  • El 27% dels conductors morts en accidents de trànsit van beure alcohol.
  • Hi ha evidències que el consum de qualsevol tipus de beguda alcohòlica pot causar càncer de boca, d’orofaringe, d’esòfag, de fetge, de   laringe, colorectal i de mama en dones.

 

Reduir el consum d’alcohol a Catalunya En el marc del Programa Beveu Menys, la Generalitat treballa per facilitar des dels centres d’atenció primària (CAP) l’accés al cribratge del consum de risc d’alcohol. Aquesta iniciativa ha permès la formació de 9.000 professionals.

Des de l’atenció primària també s’impulsa la participació de tots els CAP en la XIII Setmana del cribratge d’alcohol per sensibilitzar a la població sobre els riscos i la importància de reduir-ne el consum.

Aquest 2023 s’ha implementat una experiència pilot a l’Alt Pirineu i Aran amb l’objectiu de reduir els problemes relacionats amb el consum d’alcohol entre la població menor d’edat, a partir de la detecció precoç i la intervenció breu dels serveis de salut.

S’han mobilitzat 163 professionals i s’han pogut cribar 299 joves.

També estan en marxa programes informatius en l’àmbit de l’oci nocturn i en l’àmbit educatiu com la proposta per als centres de secundària “Què en saps de l’alcohol?“, que té per objectiu sensibilitzar l’alumnat dels riscos de l’alcohol.

NOTÍCIA CONSELL D’INFERMERES I INFERMERS DE CATALUNYA

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.