El suïcidi, primera causa de mort en les persones d’entre 15 i 44 anys

L’any 2020 a Catalunya van haver 527 morts per suïcidi i l’any 2022 van ser 607 persones  suïcidades. Aquestes son unes dades preocupant perquè les morts per suïcidi a Catalunya quadrupliquen a les de víctimes per accident de trànsit. (segons trànsit el 2022 van morir a les carreteres catalanes 157 persones).I especialment, és preocupant entre la gent jove, de fet, el 2020 el suïcidi va ser la primera causa de mort en les persones entre 15 i 44 anys¹.

Les infermeres d’atenció primària del Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA) n’han parlat en el context del II Congrés d’Infermeria d’Atenció Primària organitzat per CODITA i  que s’ha celebrat a Tarragona, on han alertat sobre aquestes dades de suïcidis entre els més joves, i han senyalat “sabem que entre un 80 i un 90% dels suïcidis estan precedits d’un problema de salut mental. Les persones que pensen en el suïcidi, sovint no tenen clar que vulguin morir, però sí que volen deixar de patir, i això cobra encara més importància amb els adolescents i joves”.

De fet, a Catalunya, els centres de salut mental infantil i juvenil han incrementat un 8,5 % el nombre de persones ateses i un 23,4 % el nombre de visites totals el 2021, respecte del 2019. Així mateix, les urgències de menors de 18 anys han augmentat un 28,5 % durant aquest mateix període.

Segons la Generalitat de Catalunya, en el darrer any les temptatives de suïcidi varen augmentar en un 27%. Entre els esdeveniments estressants més comuns associats a la conducta suïcida destaquen els conflictes familiars, haver estat o ésser víctima de violència sexual, patir maltractament a la infància o patir assetjament escolar o bullying.

En aquests context, l’escola pren un gran protagonisme; per una banda perquè pot arribar a ser un entorn hostil on alguns joves poden patir assetjament escolar per part de companys, i no és un tema menor. L’assetjament escolar atenta contra la salut mental del menor provocant una submissió i un patiment límit dilatat en el temps que pot provocar la necessitat de claudicar i acabar amb la vida.  De fet, les darreres dades del Ministeri d’Educació i Formació Professional situa en 5.500 les trucades telefòniques de possibles casos d’assetjament escolar i segons la OMS, 200.000 joves entre 14 i 28 anys es suïciden cada anys pel bullying i ciberbullying.

D’altra banda, l’escola ha d’oferir elements protectors davant aquests factors de risc del suïcidi adolescent, i ho ha de fer desenvolupant i implementant intervencions educatives, però també des d’un un enfocament interdisciplinari que involucri professionals de la salut, de la psicologia, de l’educació i famílies, però també als mateixos joves.

És per això, que les infermeres d’atenció primària de CODITA, que també treballen en l’àmbit escolar a través del Programa Salut i Escola², recorden que “el suïcidi és un fenomen multifactorial, i no hi ha una resposta única al per què una persona decideix posar fi a la seva vida, malgrat saber que hi ha alguns factors de risc o precipitants sobre els que es pot actuar i, en el cas del més joves, serà fonamental garantir espais on  puguin expressar les seves emocions i malestars, i si cal, que puguin ser acompanyats per un professional”.

Enllaços d’interès:

NOTA DE PREMSA CANAL SALUT

NOTA DE PREMSA SALUT PÚBLICA GENCAT

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.