RESULTATS ENQUESTA SETMANA SENSE FUM 2023

La XXIV Setmana Sense Fum, clou avui Dia Mundial Sense Tabac (31 de maig) amb els resultats de l’enquesta poblacional que confirma la sostinguda reducció del tabac i l’embranzida de nous productes, sobretot, entre la població que s’inicia en el seu consum.

 El Consell d’Infermeres demana que es protegeixi els joves enfront de la pseudo-veritat impulsada pel màrqueting de la indústria tabacalera que ha transformat la cigarreta electrònica en un producte ‘saborós’, falsament innocu, fins i tot falsament saludable.

Els resultats de l’enquesta poblacional per conèixer el consum i l’opinió de la població respecte de temes d’actualitat sobre tabaquisme constaten que, a Catalunya, es fuma una ‘mica’ menys. Seguint la tendència dels darrers anys, el consum de tabac disminueix, però ho fa de forma molt sostinguda. Si bé el 50,9% de les persones enquestades afirma no haver fumat mai (3,2 punts més que el 2022), el nombre d’exfumadors/es se situa 2,3 punts per davall (31,9% el 2023 / 34,2% el 2022).

Igualment minses són les dades respecte de la quotidianitat del consum, amb la reducció d’una dècima del grup de fumadors ocasionals (5,9% / 6%) i xifra, poc més exitosa, quan es tracta de fumadors diaris (11,3% – 12,2%).

Del mostreig, amb 2.367 enquestes realitzades mitjançant formulari electrònic de lliure accés, destaquen l’alta participació de persones d’entre 35 i 54 anys (73,2%) i, per gènere, la de les dones (77,7%).

Per ordre de productes consumits el rànquing està liderat per les cigarretes convencionals (69,1) i les cigarretes fetes a mà (35,3), seguides de les cigarretes electròniques (10) i el cànnabis(7,8). Els segueixen el consum de pipa d’aigua –xixa o catximba– (4,9), els cigars (4,2), el tabac sense combustió IQOS (2,5) i, en última posició, la pipa tradicional i l’snus (tots dos 1,2),

És aquesta diversitat de productes la que centra la “XXIV Setmana Sense Fum” –amb la qual col·labora el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC– i que du per lema “Millor el moviment que no el fum o el vapeig”. Un producte, els vapejadors, que també s’ha introduït enguany en la campanya de la Comissió de Tabaquisme del CCIIC que promou el #niFUM #niVAP, sobretot, entre el públic més jove.

La raó és clara: el 75% dels joves fumadors enquestats, d’entre 14 i 18 anys, es declara consumidor de cigarretes electròniques. En popularitat, segueixen als vapejadors, les pipes d’aigua (catximbes, 42%) i el cànnabis (25%); alhora que el 66,7% del total afirma combinar-los amb el consum de cigarretes convencionals.

L’enquesta també ha analitzat el rol dels professionals de la salut en la promoció i acompanyament del procés de deshabituació tabàquica i confirma que el 70,4% de les persones enquestades han estat instades a deixar de fumar, alguna vegada o regularment, per un sanitari. En aquesta línia i amb l’objectiu que les infermeres, actuals i futures, liderin aquestes polítiques de salut contra el tabac; la campanya del CCIIC d’enguany ha llançat la iniciativa #Parelles #niFUM #niVAP. L’estratègia, que té el suport de les universitats catalanes, s’adreça als estudiants del Grau en Infermeria i altres ciències de la salut i els encoratja a ajudar i fer el seguiment d’algun amic o amiga que vulgui deixar de fumar.

La XXIV Setmana Sense Fum és una iniciativa originària de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC), que coordina el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya, en el context de SumaSalut (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT) i s’organitza amb el suport de diverses entitats i organitzacions, com ara les corporacions professionals d’infermeres.

Es poden consultar:

  • Power Point gràfic il·lustrat dels restultats:

(2023) XXIV SETMANA SENSE FUM Resultats Enquesta     

  • Pdf document escrit:

230531 CCIIC Notícia Web XXIV SETMANA SENSE FUM Resultats Enquesta

  • Resultats de l’enquesta

https://gestor.sumasalut.org/api/arxius/8237

  •  Campanya #niFUM #niVAP #InfermeresCCIIC

https://www.consellinfermeres.cat/ca/campanya-nifum-nivap-viu-a-tot-color/

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.