5M Dia Internacional de la Llevadora: formació i inversió urgents

L’escassetat de professionals i la manca de places de formació especialitzada en Infermeria Obstètrica-Ginecològica, centren les reivindicacions.

L’últim informe sobre l’estat de la llevadoria al món The State of the World’s Midwifery, 2021 estableix una escassetat global de 900.000 llevadores i 200.000 professionals d’altres àmbits relacionats amb la salut sexual, reproductiva, materna, nounat i adolescent (SRMNAH) de la població.

La manca de personal en aquest àmbit sanitari és generalitzat, tant a Catalunya com a la resta d’Espanya. A més, en els últims anys, s’ha produït una notable reducció de les places de formació en Infermeria Obstètrica-Ginecològica. En l’actualitat Catalunya disposa de 1.480 llevadores i 711 es jubilaran abans del 2026, informa l’Associació Catalana de Llevadores (ACL).

  1. Victòria Cambredó, presidenta de l’ACL, declarava aquest mes de març en una entrevista que la situació era crítica i que “si no es posen mesures, sí que hi haurà problemes perquè l’oferta és deficitària. Hi ha una bretxa de deu anys, des del 1987 al 1996, que no van sortir llevadores pel canvi en el sistema educatiu i això ens ho trobarem ara, quan comencin a jubilar-se les últimes promocions del sistema antic que va acabar l’any 1987”.

També la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, la Dra. Glòria Jodar, ha mostrat la preocupació del CCIIC i els col·legis per “aquesta desigualtat en l’atenció en salut de les dones i els nadons, però també d’un ampli espectre de la població que té en la llevadora el seu referent de salut sexual i reproductiva”. Cal recordar que el Consell i l’ACL ja van alertar el passat mes de gener, del risc que suposa l’extinció de serveis i equipaments, com ara el Centre de Naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), del qual van demanar la reobertura.

En aquest clima d’extrema escassetat de llevadores, es commemora avui el 5 de maig, Dia Internacional de la Llevadora. Organitzat per la Confederació Internacional de Llevadores (ICM) sota el lema ‘Juntes de nou: des de l’evidència a la realitat’, l’efemèride gira entorn del 33è Congrés de l’entitat que es tornarà a celebrar després del parèntesi de la pandèmia, entre els dies 11 i 14 juny, a Bali (Indonèsia). El congrés analitzarà les conclusions de l’informe –elaborat per la ICM, el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA), l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i Novametrics– i fixarà les estratègies i línies de treball per superar les barreres i els reptes identificats.

FORMACIÓ I EFECTIVITAT DE LES LLEVADORES

Entre les reclamacions de la ICM està la petició de fer inversions a escala nacional, regional i mundial en llevadores, adreçada als governs, les i els encarregats de formular polítiques, les autoritats dedicades a la regulació, les institucions educatives, les associacions professionals, les organitzacions internacionals, les associacions mundials, els organismes donants, les organitzacions de la societat civil, així com a les investigadores i investigadors.

Segons l’organisme, la manca d’oferta formativa en l’especialitat, situa el dèficit en un terç de les llevadores que es necessiten per atendre les necessitats de la població mundial; alhora que xifra l’efecte llevadora en aproximadament 4,3 milions de vides salvades per any, d’aquí al 2035.

INFORME El estado de las parteras y la partería (SoWMy) 2021

Versió en castellà https://www.unfpa.org/sites/default/files/pub-pdf/21-038-UNFPA-SoWMy2021-Report-ESv7131.pdf

WEB ACL https://www.llevadores.cat/

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.