El 32% dels pacients amb malaltia inflamatòria intestinal diuen tenir una qualitat de vida moderada-baixa

La malaltia inflamatòria intestinal agrupa un conjunt de patologies que provoquen de forma crònica inflamació al tracte digestiu. Les més conegudes i freqüents son la Malaltia de Crohn i la Colitis Ulcerosa. La complexitat de la patologia fa que requereixi de tractaments complexos i en ocasions de cirurgia que afecten la qualitat de vida dels pacients.

“Es tracta d’una patologia crònica i progressiva que pot aparèixer a qualsevol edat, tot i que presenta un pic d’incidència important en el pas de la joventut a l’edat adulta” explica la infermera de Col·legi Oficial d’Infermeres de Tarragona (CODITA), Alícia Moliné i infermera de Pràctica Avançada de la Unitat de Malaltia Inflamatòria Intestinal de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i investigadora principal del projecte. “Sabem que això juntament amb l’afectació que la malaltia té sobre els pacients, fa que els hi afecti la percepció sobre la seva qualitat de vida, i això justament ha estat el que he volgut analitzar en aquest treball”.

L’estudi¹, doncs, ha avaluat la percepció sobre la qualitat de vida tant física, com sistèmica, emocional i social que tenen els pacients amb malaltia inflamatòria intestinal.

Resultats

Un 68% dels pacients refereix una qualitat de vida global alta, un 26% moderada i un 6% baixa. Per cada una de les esferes analitzades (digestiva, sistèmica, emocional i social) s’ha analitzat la percepció de qualitat de vida. En l’esfera digestiva, un 2% refereix una qualitat de vida baixa, un 34% moderada i un 64% alta. En l’àmbit sistèmic un 8% dels pacients diu tenir una qualitat de vida baixa, un 36% moderada i un 56% alta. En l’esfera emocional, un 12% refereix una qualitat de vida baixa, un 24% moderat i un 64% alta.

Finalment, en l’àmbit social, un 12% diu que té una qualitat de vida baixa, un 6% moderada i un 82% alta. De fet, en l’esfera social és on la percepció de qualitat de vida alta té un major percentatge (82%).

L’edat mitjana és de 47 anysmajoritàriament son dones (55%)Un 47% pateix malaltia de Crohn i un 53% colitis ulcerosa. Un 26% fumen, un 37% son ex-fumadors, i un 37% diu no haver fumat maiUn 45% no veu alcohol, un 12% ho fa a diari, un 6% setmanalment i un 37% ocasionalment.

D’acord amb aquests resultats, per la infermera de CODITA, Alícia Moliné  “és important conèixer quina percepció de qualitat de vida tenen els nostres pacients i avaluar-los d’acord a les diferents situacions de la seva patologia, per així poder implementar les actuacions que ajudin a millorar la seva percepció de la qualitat de vida”.

Metodologia

Estudi descriptiu, prospectiu. Van participar 50 pacients que durant el mes d’octubre de 2022 van acudir de forma presencial a l’hospital de dia per administració del tractament per a la seva patologia o bé que van anar a les visites presencials de consultes externes.

Es va informar als participants de l’objectiu de l’estudi i es va sol·licitar el seu consentiment de forma escrita. Com a instruments de mesura es van utilitzar dos qüestionaris auto administrats, un de variants sociodemogràfiques i variables relacionades amb la seva patologia i el tractament farmacològic actual dissenyat específicament per aquest estudi i el qüestionari de Qualitat de Vida IBDQ-32².

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.