El Consell d’Infermeres demana la reobertura del Centre de naixements de Martorell

El tancament provisional del Centre de Naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) preocupa el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) que avui ha emès un comunicat demanant la reobertura de l’equipament.

El Centre, pioner i de titularitat pública, es va inaugurar el 2017 per poder oferir una millor atenció a les famílies que desitgen un part natural i implanta un model d’èxit en altres països europeus, liderat per llevadores i coordinat amb la resta de professionals que acompanyen la dona durant el procés de l’embaràs; i, en aquest sentit, el Consell d’Infermeres destaca el paper fonamental que hi juguen les especialistes en Infermeria obstètrico-ginecològica.

El Consell d’Infermeres, a través de la Comissió de Llevadores i juntament amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), ha obert una línia de treball per analitzar la situació i les accions a  emprendre per garantir la reobertura del centre i l’atenció a les persones usuàries; mentre que el seu comunicat ja apunta la necessitat que “les direccions dels centres hospitalaris i el Departament de Salut cooperin, juntament amb les llevadores, per crear protocols conjunts per oferir una assistència segura a les dones, als fills i filles i a les famílies; per tal que el Centre de Naixements FHSJDM torni a funcionar”.

La corporació també fa esmena a la “manca de professionals al mercat laboral per fer el relleu generacional” i a la “sobrecàrrega de treball” que, tot i ser “una altra gran dificultat, no és excusa per tancar el Centre de Naixements, un projecte que motiva i estimula les llevadores i que resulta inviable sense el suport institucional i la cooperació de tots els agents implicats”.

Comunicat (PDF)

Foto: Llevadora amb nadó © Ariadna Creus i Àngel García (Banc d’Imatges Infermeres)


 

COMUNICAT

Barcelona, 12 de gener de 2023

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), a través de la nostra Comissió de Llevadores, volem manifestar l’alarmant preocupació pel que suposa el tancament provisional del Centre de Naixements de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM).

Acompanyar i assistir les dones i les famílies, amb professionalitat, forma part de les competències de les llevadores; així com garantir, en un marc d’excel·lència, la qualitat de l’assistència durant el procés del naixement; assegurar el bon equilibri de la salut i fer que esdevingui una experiència única, seguint les estratègies d’atenció al naixement establertes a Catalunya, a Espanya i a Europa i per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Els centres de naixement formen part d’aquesta innovació en les cures entorn el part i és el lideratge de les llevadores que ho fa possible.

Cal que direccions dels centres hospitalaris i el Departament de Salut cooperin, juntament amb les llevadores, per garantir una atenció basada en les diferents estratègies abans esmentades i en l’evidència científica. És necessari que tots els professionals responsables de l’acompanyament en el procés del naixement treballem com un equip i ens hi donem suport creant protocols conjunts per oferir una assistència segura a les dones, als fills i filles i a les famílies; per tal que el Centre de Naixements FHSJDM torni a funcionar.

La manca de llevadores al mercat laboral és l’altra gran dificultat, ja que no es formen suficients professionals perquè es produeixi el relleu generacional i es compleixi amb les ràtios aconsellades pels països de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE).

Fa molt de temps que els col·legis professionals i les associacions científiques avisem i demanem solucions a les diferents administracions, sobre un problema que comença a ser molt difícil de sostenir i del qual patim les conseqüències, com ara el tancament del Centre de Naixements o altres que repercuteixen directament en la salut de les professionals. La realitat és que, per sostenir el sistema de salut, sovint, les llevadores es veuen abocades a treballar en dos llocs a l’hora, fer hores extres o doblar la jornada laboral per poder respondre amb responsabilitat a l’atenció de les dones, dels fills i filles i de les famílies.

Ara bé, aquesta sobrecàrrega que patim les professionals –que, per descomptat, cal reconduir– no és excusa per tancar el Centre de Naixements, un projecte que motiva i estimula les llevadores i que resulta inviable sense el suport institucional i la cooperació de tots els agents implicats. Són aquestes estratègies les que eviten el desencís vers el projecte, alhora que garanteixen l’excel·lència en l’atenció en salut.

Per tot això, el Consell d’Infermeres, a través de la Comissió de Llevadores i juntament amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB), manifestem el nostre suport a les llevadores del Centre de Naixements FHSJDM, amb les quals hem obert una línia de treball per analitzar la situació i les accions a emprendre per garantir la reobertura del centre i l’atenció a les persones usuàries.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.