– 
English
 – 
en
French
 – 
fr
German
 – 
de
Portuguese
 – 
pt
Russian
 – 
ru
Spanish
 – 
es
Catalan
 – 
ca

El Consell d’Infermeria demana “tolerancia zero” amb les violències en l’àmbit sanitari a la Jornada de l’OSVASC

L’Observatori per a Situacions de Violència en l’Àmbit Sanitari de Catalunya presenta les primeres dades d’agressions a professionals de la salut.

Miquel Àngel Calderó, secretari del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), va participar ahir dimarts 13 de desembre, a la Jornada de l’Observatori per a Situacions de Violència en l’Àmbit Sanitari de Catalunya (OSVASC), per demanar ‘tolerància zero’ amb les agressions als professionals de la salut.

La jornada es va celebrar a la sala d’actes del Departament de Salut (de forma síncrona en línia) i va estar inaugurada pel conseller, Manel Balcells.

La presentació de l’observatori va venir de la mà de la seva presidenta, la directora general de Professionals de la Salut, la infermera Montserrat Gea; i la gerent de la mateixa DGPS, Anna González, va fer una primera aproximació de les dades d’agressions a professionals de la salut. Una primera exposició tècnica, que va tancar Genís Cervantes, representant de l’Associació Catalana de Salut Laboral (ACSL), que va explicar les variables del Registre de casos de violència als professionals del sistema de salut de Catalunya.

Tot seguit, es va obrir la roda d’exposicions i debat –moderada per Alícia Ávila, subdirectora general d’Ordenació i Desenvolupament Professional de la DGPS–, durant la qual el secretari del Consell d’Infermeres va fer la comunicació “El gènere i les situacions de violència que afecten les/els professionals de la salut a Catalunya”.

Calderó, que va mostrar la seva preocupació per l’increment de les violències verbals i físiques, va fer especial al·lusió a “la incidència de la variable de gènere que afecta aquestes professions de cura, altament feminitzades, com és la Infermeria”. Sobre aquesta violència laboral que pateixen les infermeres i altres dones en l’exercici professional, Miquel Àngel Calderó va analitzar també “el biaix de gènere que nodreix les desigualtats, el llenguatge ‘insultant’ o les relacions d’abús de poder”.

La resta d’exposicions van tractar sobre l’experiència de la Unitat Integral de Violència Contra el Metge (UIVCM) del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (Josep Arimany); correlació entre els indicadors socioeconòmics i les agressions a professionals (Sílvia Cordomí, directora d’Estratègia i Qualitat a l’Institut Català de la Salut); eines per la prevenció i l’abordatge de les agressions (Joan Deu, representant de l’Associació Catalana d’Entitats de Salut); la prevenció com a eina fonamental en la violència externa en el sector sanitari i sociosanitari (Paco Pareja, representant la Federació Sanitat CCOO Catalunya); la campanya #STOPAGRESIONES, una experiència sindical de llarga evolució (Xavier Massabé, responsable autonòmic Salut Laboral de SATSE); l’experiència pràctica en la implantació de comissions de violència i elaboració de protocols als centres de salut del SISCAT (Pilar Rol, directora executiva de la patronal CAPSS del Consorci de Salut i Social de Catalunya; i Beatriz Murilo, tècnica en PRL de l’Àrea de psicosociologia aplicada de l’Associació Mancomunitat de Serveis de Prevenció).

La jornada va estar organitzada per la Subdirecció General d’Ordenació i Desenvolupament Professional-Direcció General de Professionals de la Salut en col·laboració amb l’Observatori per a Situacions de Violència en l’Àmbit Sanitari de Catalunya (OSVASC).

 

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.