El Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya publica un informe sobre la situació actual de la professió i les seves perspectives de futur

El Consell de Col·legis d’Infermeres de Catalunya publica un informe sobre la situació actual de la professió i les seves perspectives de futur

Projeccions de la població infermera a l’horitzó del 2030 ha estat coordinat per la presidenta del COIB, Paola Galbany, i compta amb a col·laboració de tots els col·legis d’infermeres catalans

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), juntament amb la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVIC – UCC), ha publicat l’informe Projeccions de la població infermera a l’horitzó del 2030, que analitza la situació actual de la professió i fa propostes de millora per al futur.

Està demostrat que els països amb millors resultats en salut tenen més infermeres que, a més, treballen amb més autonomia i amb millors condicions laborals, tenen més presència en els llocs on es prenen decisions rellevants que afecten la salut de les persones i estan més valorades per la ciutadania.

D’entre les conclusions del treball, en destaquen les següents:

 • El percentatge d’infermeres als centres assistencials catalans ha disminuït durant els darrers deu anys, mentre que el dels auxiliars sanitaris augmenta i el dels metges es manté estable.
 • La precarietat laboral de les infermeres és molt elevada i arriba al 75 % durant els quatre anys després d’obtenir el títol
 • Tot i que, segons les xifres oficials, l’atur entre la professió és pràcticament inexistent, l’eventualitat provoca que moltes infermeres estiguin sense feina de manera intermitent
 • Una de cada set infermeres que estan a l’atur no vol treballar com a infermera

 

A partir d’aquestes conclusions, l’estudi proposa següents les mesures de futur per millorar la situació de la professió:

 • Millorar les condicions professionals i laborals de les infermeres i reduir l’eventualitat dels contractes, de manera que augmentin els contractes fixos.
 • Augmentar el reconeixement de la professió, a través del reconeixement de les especialitats infermeres en l’àmbit professional, l’equiparació del contracte de les infermeres amb la resta de graduats universitaris i el desenvolupament d’un pla de carrera professional adaptat a l’expertesa, la competència i la responsabilitat de les infermeres.
 • Seguir augmentant l’oferta pública de places d’infermeres als centres de treball.
 • Seguir augmentant el nombre de places d’Infermeria a les universitats.
 • Ampliar el nombre de places als centres assistencials perquè els estudiants puguin fer pràctiques, mitjançant l’establiment de contraprestacions per als col·laboradors docents.
 • Impulsar polítiques d’atracció i retenció d’infermeres per tal que no marxin a treballar a l’estranger o abandonin la professió.
 • Establir polítiques per adequar i estandarditzat les dotacions infermeres a tot el sistema de salut per garantir l’equitat d’atenció a les persones ateses i evitar que les seves condicions laborals siguin diferents segons els centres.

 

Aquest informe s’ha fet arribar al conseller de Salut, a la directora general de Professionals de la Salut, a les direccions d’entitats proveïdores del sistema públic de salut i d’empreses del sector sanitari privat, a grups parlamentaris, a sindicats i a universitats.

Referència de l’informe

Galbany Estragués, Paola; Subirana Casacuberta, Mireia; Casas Baroy, Joan Carles; Ramon Aribau, Anna; Millán Martínez, Pere. Projeccions de la població infermera a l’horitzó de 2030. Barcelona: Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya.

Descarregueu-vos l’informe (pdf)

 

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.