CODITA alerta sobre el perill per a la salut de patir un cop de calor, que en els pitjors del casos pot provocar la mort

Davant l’onada de calor que estem patint

  • Refrescar-nos i evitar l’exposició al sol, claus per no patir un cop de calor.
  • Les infermeres de CODITA aconsellen beure de dos a tres litres d’aigua (tot i no tenir necessitat de beure), portar roba lleugera de cotó amb colors clars, i menjar lleugerament, especialment fruita i verdura.
  • Recorden també que les persones més vulnerables a patir un cop de calor són els nens menors de 6 anys i les persones majors de 65 anys.
  •  Les onades de calor augmenten un 25% el risc de mort.

Aquest dies estem vivint una onada de calor, davant aquestes altres temperatures, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) vol donar a la població general uns consells bàsics, alhora que alertar sobre el perill per la salut de patir un cop de calor.

“El cop de calor es produeix quan la temperatura del cos arriba als 40 graus, cosa que suposa uns 4 graus més de la temperatura normal, que és de 36 graus. Davant un cop de calor, els mecanismes que fa servir el nostre cos per refredar-se com són la respiració, la suor i la circulació, deixen de funcionar. Això provoca una pèrdua de líquids i altres perills per la salut” expliquen des de CODITA.

És per això que el Col·legi davant les altes temperatures que estem vivint, alerta sobre els perills de patir un cop de calor.

Els símptomes del cop de calor

Les persones més vulnerables a patir un cop de calor són els nens menors de 6 anys i les persones majors de 65 anys. “Els principals símptomes quan es pateix un cop de calor són: mareig, confusió i desorientació, envermelliment, i sequedat a la pell. A més, la temperatura del cos arriba als 40 o fins i tot 41 graus. Això provoca també un ritme cardíac ràpid i un mal de cap que pot arribar a la inconsciència” expliquen les infermeres de CODITA.

També pot ocasionar símptomes com vòmits, convulsions i problemes per respirar en els casos més greus.

Consells de CODITA davant onada de calor

Les infermeres de CODITA recorden que durant els dies de molta calor cal beure força aigua, tot i no tenir necessitat de beure. També recorden que cal protegir-nos de l’exposició directe de sol, i evitar fer exercici físic durant les hores de més calor, de 12 hores a 16 hores. I demanen molta precaució en activitats i esport a la muntanya, no només perquè qualsevol activitat pot generar un incendi, sinó també perquè cal evitar intervencions de salvament a alta muntanya que impliquen dificultats tècniques sobreafegides al rescat.

Aconsellen també estar-nos en llocs frescos, a l’ombra o climatitzats, i vestir-nos amb roba lleugera, clara i que pugui transpirar, utilitzar gorres i ulleres de sol; i crema solar amb un factor de protecció mínim de 50, que cal posar cada dia abans de sortir de casa i que s’ha de posar cada 2 hores perquè sigui eficaç per protegir-nos del sol.

I què fem davant un cas de cop de calor?

Des de CODITA es recomana en primer lloc portar la persona que presenta un cop de calor a un lloc fresc, afluixar-li la roba, i refredar-lo ràpidament si cal amb un bany amb aigua tíbia, no molt freda per evitar baixar la temperatura corporal bruscament.

També recomanen oferir aigua a petits glops, i per descomptat res d’ingesta d’alcohol i evitar donar-li medicaments.

Si presenta vòmits cal tombar-lo de costat per mantenir les vies respiratòries lliures. I, per descomptat, portar la persona al centre de salut més proper.

Les onades de calor

Segons dades de Ministeri de Sanitat, durant les onades de calor augmenta un 25% el perill de morir. En la mateixa línia, un treball realitzat per l’Institut de Salut Carlos III, afirma que la mortalitat en persones majors de 75 anys augmenta un 20.1% per cada grau en que la temperatura màxima diària supera els 36.5 graus.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.