El 40% dels pacients fa servir de forma habitual la eConsulta per contactar amb el seu professional de salut

La eConsulta és una eina de comunicació digital entre els pacients i els professionals sanitaris que complementa l’atenció presencial. Neix el 2015, però el volum de la població que en feia ús era minoritari.

En canvi, l’arribada de la pandèmia per COVID-19 feia esperable que la ciutadania intentés contactar per vies telemàtiques, a causa de la dificultat per accedir a l’atenció presencial” explica Laura Donat, infermera de CODITA “per això vam desenvolupar aquest projecte de recerca on hem volgut descriure l’us de la eConsulta en context de pandèmia per COVID-19 i comparar l’ús actual de la eConsulta amb dades anteriors a la pandèmia”.

Estudi

Estudi transversal descriptiu a partir de les dades d’un centre d’atenció primària urbà (CAP Reus 2) que atén a una població de 20.805 habitants. Al centre hi treballen 32 professionals de la salut, dels quals 17 son metges i metgesses, i 15 infermeres. Es tracta d’un treball retrospectiu, on es revisen dades d’agost del 2017 fins agost de 2021.

Resultats

Des de l’agost de 2017 i fins a l’agost de 2018 tan sols 296 persones van utilitzar la eConsulta, mentre que les dades de l’agost de 2021 mostren que en els darrers 12 mesos un total de 8.507 persones van utilitzar la eConsulta.

Així mateix, en el darrer any, el nombre de professionals que han utilitzat la eConsulta per comunicar-se amb els pacients, han estat el 100% dels metges i metgesses del centre i el 93.3% de les infermeres (cal destacar que l’única professional que no l’ha utilitzat ha estat de baixa).

D’altra banda, 6.495 persones de l’àrea bàsica (31,22%) han fet servir la eConsulta més d’una vegada, mentre que en 2018 sols 160 persones (0,90%) ho feia. D’un total de 48.209 converses, unes 16.796 (34,84%) han estat iniciades pel professional, una xifra molt més elevada que en el 2018, on el nombre de converses va ser de 150. Pel que respecta el temps de resposta, el 77,21% de les consultes han estat contestades en menys de 24 h i en un 86,39% han estat contestades en menys de 48 h.

Això suposa, segons la infermera Laura Donat de CODITA, que “el 100% de tots els professionals del centre han passat a utilitzar aquest mitjà de comunicació cada dia degut a la pandèmia. Això ha generat un creixement exponencial de l’ús de la eConsulta, ja que el percentatge de persones que la feien servir en els últims 3 anys no havia superat mai el 4%. En canvi, ara supera el 40%. A més, hem observat que l’ús d’aquest mitjà de comunicació no és puntual, ja que la majoria de persones que l’utilitzen (31,22%) ho fan de manera habitual”.

Tot plegat, fa que per la infermera de CODITA, “la eConsulta hagi estat un canal de comunicació segur pel que fa al temps de resposta, ja que durant la pandèmia per COVID-19 en la majoria de casos ha sigut inferior a les 48h”. Per tant, conclou “es pot considerar que ha ajudat a mantenir la comunicació entre professionals i ciutadans en una etapa de molta complexitat”.

Arxius

Butlletí

Butlletí

* Requerit

Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD)


D’acord amb el que disposa el Reglament (UE) 2016/679 del 27 d’abril de 2016 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades personals, els informem que les dades que figuren en la present comunicació estan incloses en un fitxer de tractament de dades titularitat de COL·LEGI D’INFERMERES I INFERMERS DE TARRAGONA. Aquestes dades seran utilitzades exclusivament per l'enviament de comunicacions que puguin ser del seu interès. Les seves dades no es comunicaran a tercers, excepte per obligació legal, i es mantindran mentre no sol·liciti la seva cancel·lació o oposició. L’informem que aquestes dades seran també compartides amb l’empresa MAILCHIMP, encarregada de l’enviament i gestió del NEWSLETTER. Si desitja deixar de rebre comunicacions, revocar el seu consentiment o exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat, oposició, limitació o cancel·lació, pot sol·licitar-ho, en qualsevol moment, enviant un correu electrònic a l'adreça de correu electrònic [email protected], indicant a l'assumpte "Baixa comunicacions newsletter" o comunicar-ho per escrit, sempre indicant les seves dades personals a AVDA. PAU CASALS, 13, 5è 43003, Tarragona. Té dret a presentar una reclamació davant l’autoritat de control si considera que poden haver-se vist vulnerats els seus drets en relació a la protecció de les seves dades (agpd.es).

Utilitzem Mailchimp com la nostra plataforma de màrqueting. En fer clic a continuació per a subscriure's, vostè reconeix que la seva informació serà transferida a Mailchimp per al seu processament. Obtingui més informació sobre les pràctiques de privacitat de Mailchimp aquí.